Bydlí u vás uprchlíci z Ukrajiny? Pozor, ubytovávání cizinců s sebou přináší určité povinnosti

#LifeInCzechia Když začala válka na Ukrajině, v Česku se zvedla velká vlna solidarity. Ta zahrnovala i pomoc s ubytováním uprchlíků. Spousta lidí ale neví, že pokud u sebe doma (nebo v bytě, který pronajímají) chtějí ubytovat cizince, musí splnit určité povinnosti. Mezi ty patří především přihlašování nájemníků na cizinecké policii a vedení domovní knihy. Oboje jsme pro vás rozebrali v článku.

Nájemníky z ciziny nezapomeňte nahlásit na cizineckou policii.

Nájemníky z ciziny nezapomeňte nahlásit na cizineckou policii.

 

Nahlašování nájemníka na cizinecké policii

Tato povinnost se musí splnit do tří dnů. Na policii jej můžete nahlásit dvěma způsoby. Digitálně online nebo klasicky papírově přímo na odboru cizinecké policie.

Pokud chcete povinnost splnit digitálně, můžete k tomuto účelu využít speciální portál UBYPORT. K tomu budete potřebovat, aby cizinec podepsal 1 přihlašovací tiskopis vyplněný dle těchto instrukcí. Poté se již můžete přihlásit do UBYPORTu, kde data z tiskopisu vyplníte do elektronického formuláře. Ten potom pošlete na Ředitelství služby cizinecké policie.

Pozor, registrace do UBYPORTu neprobíhá jednoduše online! Je nutno ji poslat přes datovou schránku  (kód datové schránky je ybndqw9), e-mailem (s elektronickým podpisem) nebo poštou do Prahy na adresu Olšanská 2, Praha 3 – Žižkov 130 51

Chcete vše raději vyřídit osobně? Stáhněte si tiskopis. Cizince jej nechte vyplnit a podepsat ve dvou kopiích. Jeden z tiskopisů potom přineste na místní cizineckou policii.

Tiskopis, který vám zbyde, potom v obou případech založte do domovní knihy.

 

Přihlaste se k našim HR novinkám

Nechte nám svůj email a dostávejte užitečné tipy nejen pro zaměstnavatele expatů v České republice.

 

Vedení domovní knihy

Nevíte, co je to domovní kniha? Nebojte se, není to nic složitého ani se nejedná o žádnou “kroniku”. Jenom je třeba, aby se všechny přihlašovací tiskopisy uchovávaly někde pospolu (například v jednom šanonu nebo složce).

Co dalšího je třeba o domovní knize vědět:

  • V knize musí být zařazeny údaje cizince uvedené v tiskopisu.
  • Vše musí být chronologicky seřazeno.
  • Pokud používáte UBYPORT, stačí vám jeden list, který zároveň poslouží jako stránka domovní knihy.
  • V tiskopisu vpravo nahoře vyplňte kolonku “pobyt od” (= datum nastěhování).
  • Jakmile se cizinec zase odstěhuje, vyplňte také kolonku “pobyt do”.

Domovní knihu je nutno uchovávat po dobu 6 let od posledního zápisu.

Chtěli byste uprchlíkům z Ukrajiny nebo svým zaměstnancům pomoci zmírnit kulturní šok? Zalíbil se vám některý z našich tipů? O webinářích i jejich nadcházejících termínech se dozvíte víc na našem webu.

Spolupracujícím partnerům potom rádi zdarma poskytneme naši #LifeInCzechia Guide brožurku pro (nejen) cizince nově žijící v Česku.

Chtěli byste s námi spolupracovat? Máte zájem o konzultaci? Ozvěte se přímo naší CEO Andree Tkačukové na andrea@foreigners.cz.

Obrázek zdroj: Ketut Subiyanto, pexels.com

Tereza Walsbergerová

Hello! I'm Tereza and I'm a wordsmith and literature nerd from Brno. Although I was born and raised in the Czech Republic, I know all too well from my time living in Texas what it's like to be a "stranger in a strange land." I am excited to share all kinds of information with y'all!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *