Dočasná ochrana, Rusko a Bělorusko: změny v souboru zákonů „Lex Ukrajina“

#ImmiUpdatesCzechia Soubor zákonů známý jako „Lex Ukrajina“ prošel v červnu novelizací. Jeho druhá verze vešla v platnost 28. června. V článku pro vás shrnujeme to nejdůležitější, co by vás mohlo zajímat, pokud zaměstnáváte pracovníky s dočasnou ochranou. Kromě toho zjistíte, za jakých podmínek se mohou do České republiky relokovat občané Ruska a Běloruska.

 

Cizinci s nárokem na dočasnou ochranu nejsou oprávněni žádat o jiné pobytové tituly.

Cizinci s nárokem na dočasnou ochranu nejsou oprávněni žádat o jiné pobytové tituly.

 

Zdravotní pojištění pod dočasnou ochranou

První důležitou zprávou je, že uprchlíci, kteří mají Dočasnou ochranu a bylo jim díky tomu poskytnuto veřejné pojištění, s tímto pojištěním mohou počítat pouze po dobu 150 dní. To znamená, že těm, kterým dočasná ochrana započala například 1. března 2022, bude pojistka platit jen do 29. července 2022 a budou si muset zakoupit komerční pojistku pro cizince

Toto pravidlo se netýká osob mladších 18 let, starších 65 let, studentů středních a vysokých škol v ČR a na Ukrajině mezi 18–26 lety, a účastníků veřejného pojištění.

Z pohledu zaměstnávání cizinců je tedy tato informace klíčová zejména pro pracovníky, kteří si s sebou do Česka přivezli svoje nezaměstnané rodinné příslušníky mimo tyto výjimky. Ti si budou muset veřejné pojištění zaplatit sami. Pokud pojištění nechtějí nebo nemohou platit, další možností je se zaregistrovat na Úřadu práce jako nezaměstnaná osoba.

Změna je stěžejní i pro ty, kdo Ukrajince s dočasnou ochranou zaměstnávají na DPP do 10 000,- Kč. Takoví zaměstnanci si totiž musí pojištění rovněž platit sami. V tomto případě doporučujeme zvážit uzavírat smlouvy s cizinci spíše na HPP

Připomeňte vašim ukrajinským zaměstnancům také to, že ti z jejich rodinných příslušníků, kterým byla poskytnuta pojistka v rámci dočasné ochrany, jsou povinni se ze systému odhlásit při trvalém odjezdu zpět na Ukrajinu. Pokud by tak neučinili, pojištění by běželo dál a cizinci by tu tak vznikl dluh. Ten potom může zabránit dalším pobytům v ČR.

 

Podávání jiných žádostí

Nová verze zákona Lex Ukrajina upravuje také možnosti podávání jiných žádostí než o dočasnou ochranu. Cizinci, kteří mají v Česku na dočasnou ochranu nárok nebo ji už  dokonce využívají, nejsou na českých ambasádách v zahraničí oprávněni žádat o jiné pobyty či víza. Dočasná ochranu nelze ani „změnit“ na zaměstnaneckou nebo modrou kartu.

Jediná výjimka se vztahuje na dlouhodobý pobyt za účelem soužití, o který mohou žádat po 6 měsících v ČR.

 

Přihlaste se k našim HR novinkám

Nechte nám svůj email a dostávejte užitečné tipy nejen pro zaměstnavatele expatů v České republice.

 

Občané Ruska a Běloruska

Chtěli byste zaměstnávat Rusy nebo Bělorusy? Stále platí, že státní příslušníci Ruské federace a Běloruska u nás alespoň do 31. března 2023 nemohou žádat o víza ani pobyty

Nově ale mohou žádat o dlouhodobý pobyt za účelem sloučení rodiny (konkrétně se jedná o pobyt podle § 42a odst. 1 zákona o pobytu cizinců na území České republiky – detaily ZDE). To znamená, že se mohou navázat na své rodinné příslušníky, kteří pobyt v České republice již mají.

O imigrační situaci ve spojitosti s válkou na Ukrajině budeme dále informovat na našem blogu, na LinkedInu a v měsíčním newsletteru. Přihlásit se můžete i na náš webinář Zaměstnáváme cizince 2022, ve kterém se tématu věnujeme pravidelně. Nadcházející termíny najdete na našem Facebooku.

Zdroj foto: Unsplash.com
Zdroj článek: Deloitte, migraceonline

Tereza Walsbergerová

Hello! I'm Tereza and I'm a wordsmith and literature nerd from Brno. Although I was born and raised in the Czech Republic, I know all too well from my time living in Texas what it's like to be a "stranger in a strange land." I am excited to share all kinds of information with y'all!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *