Zaměstnáváme uprchlíky: Novinky ohledně dočasné ochrany a vycestování vašich ukrajinských pracovníků z ČR

#ZamestnavameCizince Zaměstnáváte ve vaší firmě uprchlíky? Imigrační situace v Česku se v současné době mění jako počasí, proto je potřeba si udržovat přehled o veškerých novinkách. V tomto článku jsme pro vás shrnuli především to, jak je to teď s dočasnou ochranou a jestli si ukrajinští běženci mohou požádat o jiná pobytová oprávnění. Zaměřili jsme se i na problematiku (vy)cestovávání těchto cizinců v rámci Schengenu a mimo Schengen.

Dočasná ochrana je prozatím platná do 31. 3. 2023

 

Dočasná ochrana

Stále platí, že uprchlíci z Ukrajiny, kteří do Česka přichází v období války, si mohou zažádat o tzv. dočasnou ochranu. Tento speciální status je u nás opravňuje k volnému vstupu na trh práce. Aby jej dostali, musí na krajském asistenčním centru předložit pas, identifikaci, rodný list a potvrzení ukrajinského zastupitelského úřadu v Praze.

Toto vízum je automaticky prodl ouženo do 31. března 2023.

Jak to bude po tomto datu se zatím neví. V současnosti zákon neumožňuje, aby si uprchlíci s dočasnou ochranou požádali o zaměstnaneckou kartu nebo modrou kartu přímo z Česka. Požádat si mohou pouze o dlouhodobý pobyt za účelem soužití rodiny, ale jen v případě, že se navazují na rodinného příslušníka, který už v ČR má platný pobyt (tedy ne vízum).

Obdržel váš kandidát dočasnou ochranu v jiné zemi? Máte podezření, že je něco v nepořádku? Nejste si jistí, jestli je dočasná ochrana vašeho kandidáta z Ukrajiny platná, potažmo jestli může u vás ve firmě pracovat? Tyto informace si budete moci ověřit na speciálním serveru Evropské unie, který se v současné době připravuje.

Pamatovat byste měli i na to, že se na ukrajinské pracovníky vztahuje splnění adaptačně integračního kurzu. Detaily o této povinnosti si můžete přečíst v našem nedávném článku na toto téma ZDE.

 

Přihlaste se k našim HR novinkám

Nechte nám svůj email a dostávejte užitečné tipy nejen pro zaměstnavatele expatů v České republice.

 

(Vy)cestování ukrajinských zaměstnanců

Mnoho z vašich ukrajinských zaměstnanců bude pravděpodobně dříve či později mít zájem vycestovat z ČR (ať už kvůli práci nebo za rodinou). Ne všichni ale mohou vyjet bez problémů. 

Zaměstnanci s původními speciálními vízy například nemohou cestovat po Schengenu, aniž by si nechali víza „přeznačkovat“. Tato víza se přeznačkovávají na pobočkách OAMPu. Úkon je určen výhradně pro ty, kteří potřebují mimo Českou republiku vyřizovat pracovní nebo osobní záležitosti (např. povolání řidiče, cesty za rodinou). Na přepážce v tomto případě musí předložit čestné prohlášení.

Pokud mají vaši Ukrajinci zájem o vycestování mimo Schengen, je to možné, pokud mají v pase vylepené štítky s kódy D/DO/667, 668 nebo 669. Ti, co mají kód D/VS/U, mohou cestovat jen v rámci Schengenské zóny (pokud tedy nejsou jejich víza opatřena popiskem „MULTI“, v takovém případě mohou).

O imigrační situaci ve spojitosti s válkou na Ukrajině budeme dále informovat na našem blogu, na LinkedInu a v měsíčním newsletteru. Přihlásit se můžete i na náš webinář Zaměstnáváme cizince 2022, ve kterém se tématu věnujeme pravidelně. Nadcházející termíny najdete na našem facebooku.

Zdroj článek: MVČR
Zdroj foto: ​​Nataliia Pugach, pexels.com

Tereza Walsbergerová

Hello! I'm Tereza and I'm a wordsmith and literature nerd from Brno. Although I was born and raised in the Czech Republic, I know all too well from my time living in Texas what it's like to be a "stranger in a strange land." I am excited to share all kinds of information with y'all!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *