Mohou agentury práce samy zaměstnávat cizince přes vládní programy? Ano, ale pouze do kmenu

Změnila vaše firma typ své pracovní činnosti a stala se personální agenturou? Pak zůstaňte ve střehu. Agentura práce ze zákona může zaměstnávat cizince, ovšem existují situace, kdy legislativa zaměstnávání kolegů ze zahraničí nepovoluje. Jak je to s agenturním zaměstnáváním cizinců? Podívejme se blíž.

personální agentura

Kdy agentura práce nemůže zaměstnat cizince?

1) Při změně zaměstnavatele u zaměstnanecké karty

  • když by držitel zaměstnanecké karty chtěl na území České republiky měnit zaměstnavatele, kterým by měla být právě agentura práce, a měl by mít opět zaměstnaneckou kartu (tj. změna ze ZK na ZK), to NELZE

Jestliže chce expat, který má zaměstnaneckou kartu, být zaměstnán v agentuře práce (klasicky, ne do kmenu), musí žádat o modrou kartu (a splňovat podmínky žádosti).

2) při zaměstnávání cizinců ze zahraničí – prvovstup – nelze jít cestou vládních programů

  • personální agentura práce NEMŮŽE vystupovat coby zaměstnavatel v rámci vládních programů – výjimkou je jenom ta situace, kdy se jedná o zaměstnávání kmenových lidí, tj. například do IT sekce nebo do HR týmu (mimo vládní programy je možné zaměstnávat cizince i mimo kmen)

Jaké je tedy východisko pro firmy, které jsou agenturou práce a přitom chtějí zaměstnat cizince, který už je držitelem zaměstnanecké karty na území ČR?

Možnosti jsou dvě. Buď dotyčné zaměstnat na pozicích, které jsou vhodné pro držitele modré karty, anebo mít založené jiné s.r.o., které agenturou práce nebude.

Foto: Canva.com

Lucie Smith

Zdravím! Do komunity cizinců v Česku jsem pronikla nejprve jako lektorka češtiny, později jako markeťačka a nakonec jsem si vzala jednoho Američana. I proto vím, jak náročné může být papírování spojené se zahraničními zaměstnanci, a je mi ctí vám prostřednictvím blogu tento nelehký úkol zjednodušit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *