Mění se pravidla výměny řidičských průkazů pro třetizemce. Někteří ani nemusí podstupovat závěrečnou zkoušku

Cizinci, kteří mají v České republice tzv. obvyklé bydliště a vlastní řidičský průkaz Evropské unie, mají možnost vyměnit si jej za český. Třetizemci, nejčastěji držitelé kartičky trvalého pobytu nebo dlouhodobého pobytu delší než 1 rok, mají zákonnou povinnost mít v kapse český řidičský průkaz, aby u nás mohli legálně usednout za volant motorových vozidel. O výměnu si přitom musí požádat do tří měsíců od vydání povolení k trvalému či dlouhodobému pobytu. Jak se v roce 2024 změnily předpisy pro výměnu “řidičáků”?

řidičský průkaz

Doposud to fungovalo tak, že pokud cizinec neměl řidičské oprávnění vydané státem Evropské unie nebo takové, které do posledního detailu splňovalo podmínky pro řízení v Evropské unii, musel absolvovat celý kurz autoškoly včetně teorie i cvičných jízd, a po splnění závěrečné zkoušky si teprve požádat o český řidičský průkaz. Od letoška jsou předpisy benevolentnější.

Zákon nově stanovuje, že pokud expat chce vlastnit řidičský průkaz platný v České republice, stačí mu jenom u příslušného městského úřadu – v oddělení řidičských průkazů – předložit buď (ve většině případů) svůj národní řidičský průkaz, nebo mezinárodní řidičský průkaz, které odpovídají Úmluvě o silničním provozu (Vídeň 1968) či Úmluvě o silničním provozu (Ženeva 1949). Nevzniká nutnost zaplatit si kurz v autoškole a “řidič z ciziny” může rovnou přeskočit ke zkoušce – přesněji k  Přezkoušení z odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel.

Stále platí to, že cizinci musí úspěšně zvládnout jak teoretickou zkoušku, tak závěrečné jízdy v plném rozsahu jako Češi. K tomu autoškoly ze zákona vyžadují přítomnost tlumočníka. Nicméně žadatel ušetří 5 hodin teorie a 28 hodin praktických jízd… Jen pozor, autoškola je oprávněna nařídit několik jízd, aby dotyčný dokázal, že opravdu umí řídit a ne každá autoškola je povinna toto “přezkoušení” vykonávat.

Podrobnosti k výměně řidičských průkazů najdete tady.

Speciální zjednodušení pro řidiče z Japonska, Korey a Spojených arabských emirátů

Držitelé řidičských průkazů z těchto zemí: Japonsko, Korea, Spojené arabské emiráty to mají ještě jednodušší. Jestli u vás pracují zahraniční zaměstnanci s dokladem z právě těchto tří států, tak ti se ani nemusí hlásit k závěrečné zkoušce v autoškole. Jediné, co po nich česká legislativa vyžaduje, je:

  • mezinárodní řidičský průkaz nebo jeho ověřená kopie,
  • lékařská prohlídka k prokázání zdravotní způsobilosti,
  • a kartička trvalého/ dlouhodobého pobytu či dokumenty, které potvrzují nejméně 185 dní nepřerušeného pobytu na území České republiky v daném kalendářním roce

Uvažujme prakticky

S novými nařízeními může uchopit volant a sešlápnout plyn i někdo, kdo léta neřídil a především kdo nezná pravidla českého silničního provozu. Ruku na srdce, takový řidič může způsobit nebezpečné situace. Vřele tedy všem vašim zahraničním zaměstnancům doporučujeme, i když to zákon neukládá, objednat si balíček kondičních jízd s instruktorem a teprve potom se přihlásit k závěrečné zkoušce nebo si žádat o výměnu řidičského průkazu.

Jestliže si cizinec není jistý, zda splňuje podmínky pro výměnu řidičského průkazu, může kontaktovat příslušný magistrát/odbor  dopravy. Anebo se obrátit na nás, s radostí vám i vašim zaměstnancům pomůžeme.

Lucie Smith

Zdravím! Do komunity cizinců v Česku jsem pronikla nejprve jako lektorka češtiny, později jako markeťačka a nakonec jsem si vzala jednoho Američana. I proto vím, jak náročné může být papírování spojené se zahraničními zaměstnanci, a je mi ctí vám prostřednictvím blogu tento nelehký úkol zjednodušit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *