Kde mohou třetizemci žádat o česká víza a pobyty?

Zajišťujete nábor cizince ze země mimo Evropskou unii? A lámete si hlavu, na které ambasádě nebo na kterém konzulátu je možné, aby podal žádost o dlouhodobé vízum nebo povolení k dlouhodobému pobytu, když už se nachází v České republice anebo v jiné evropské zemi? Takové cizince lze při jejich zaměstnávání rozdělit do dvou skupin.

První skupina to má jednodušší. Spadají sem totiž národnosti, jejichž příslušníci mohou žádost o dlouhodobé vízum a dlouhodobý pobyt podat na jakémkoli zastupitelském úřadě ČR. Seznam těchto národností naleznete tady.

Druhá skupina sestává z občanů ostatních mimounijních zemí, kde se řídíme pravidlem tzv. místní konzulární příslušnosti. To udává, že žadatel může žádost podat výhradně ve státě:

  • jehož je občanem
  • který vydal jeho/její cestovní doklad
  • v němž má povolený dlouhodobý nebo trvalý pobyt (alespoň rok a víc)

Dejme tomu, že do Maďarska přijel občan Indie a je tam na vízový pobyt za účelem studia s platností do jednoho roku. Tím pádem nemůže žádat o prodloužení víza nebo o jiný pobyt v České republice jinde než v Indii. Teprve při prodloužení na dlouhodobý pobyt, jehož platnost je minimálně 1 rok, získává právo podat žádost o pobytové oprávnění na českém zastupitelském úřadě v Maďarsku.

Kdyby byl v Maďarsku Ind na zaměstnaneckou kartu, pak by si o povolení k pobytu v České republice mohl zažádat rovnou na zastupitelském úřadě v Drážďanech, neboť už splňuje podmínku pobytu alespoň rok a víc.

POZOR! Novela platná od 1.7.2023 stanovuje, že všichni, kdo chtějí podat žádost o vízum, dlouhodobý nebo trvalý pobyt mimo svoji zemi, tak v tomto státě budou muset pobývat minimálně 2 roky.

To znamená, že náš Ind v Maďarsku si na ambasádě v Budapešti bude muset nejprve prodloužit zaměstnaneckou kartu nebo vízum a po 2 letech žádat na konzulátu v Dráždanech.

S modrou kartu lze žádat na úřadě v České republice

Speciálním „oddílem“ jsou držitelé modré karty některého ze států Evropské unie. Takoví cizinci si mohou podat žádost o českou modrou kartu na odboru azylové a migrační politky u nás v České republice.

Tudíž třeba opět Ind, který má modrou kartu v Maďarsku, přijede do České republiky 1. června. Pak si tady u nás do 30 dnů zažádá o modrou kartu neboli oprávnění k pobytu v České republice a čeká na rozhodnutí. Ode dne příjezdu nemůže na našem území pracovat, ale běží mu fikce pobytu (je na území oprávněně). Této možnosti využívají zpravidla třetizemci, kteří jsou zaměstnatní v korporátu, obejdou se bez dvouměsíčního platu, ale zároveň už se potřebují přesunout do dané země, neboť tam třeba jejich děti začínají chodit do školy.

Zajímá vás, co změnila novela zákona o pobytů cizinců v České republice účinná od letošního července? Čtěte tady.

Lucie Smith

Zdravím! Do komunity cizinců v Česku jsem pronikla nejprve jako lektorka češtiny, později jako markeťačka a nakonec jsem si vzala jednoho Američana. I proto vím, jak náročné může být papírování spojené se zahraničními zaměstnanci, a je mi ctí vám prostřednictvím blogu tento nelehký úkol zjednodušit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *