Pozor na pokuty. Zaměstnavatelům znemožňují nabírat uchazeče ze třetích zemí

Situace z praxe. Firma má aktuálně uloženou pokutu ve výši 51 000 Kč za porušení předpisů o bezpečnosti práce. Chce na úřadu práce pomocí hlášenky zveřejnit nová pracovní místa pro zaměstnance ze zahraničí. Ouha. Není jí to povoleno. A to právě kvůli vypsané pokutě. Jaké důsledky může mít na zaměstnávání cizinců to, že vaše společnost musí uhradit pokutu, a kdy znovu získáte právo zadat volná pracovní pozice? 

pokuta zaměstnavatelům

Jestliže jste jako zaměstnavatel dostali pokutu, čelíte v oblasti zaměstnávání cizinců následujícímu:

  • NOVĚ výše pokuty 1 až 50 000 Kč -> lze podat hlášenku a úřad práce vám i nadále zveřejní nová pracovní místa, stejně tak v centrální evidenci ponechá vypsané už vámi doposud zadané volné pozice
  • pokuta minimálně 50 001 Kč a výše -> úřad práce hlášenku nenabere a zároveň vymaže z centrální evidence vaše doposud zveřejněná volná místa, tj. nemůžete zaměstnat nové uchazeče ze zahraničí, k tomu NELZE PRODLUŽOVAT zaměstnanecké nebo modré karty (úřad práce nevydá u takového zaměstnavatele cizinci povolení k zaměstnání, které mají zaměstnanecké a modré karty v sobě zahrnuté)

Jak uvádí zákon, povolení k zaměstnání nelze vydat cizinci:

  • jehož zaměstnavateli byla v období 4 měsíců předcházejících podání žádosti o vydání povolení k zaměstnání pravomocně uložena pokuta za umožnění výkonu nelegální práce
  • jehož zaměstnavateli byla v období 3 měsíců předcházejících podání žádosti o vydání povolení k zaměstnání pravomocně uložena pokuta vyšší než 50 000 Kč za porušení povinnosti vyplývající z pracovněprávních předpisů nebo za porušení povinnosti vyplývající z jiných právních předpisů, jejichž dodržování kontroluje Státní úřad inspekce práce nebo oblastní inspektorát práce

Pokud je vám kvůli pokutě znemožněno zadat hlášenku na volné pracovní místo, přijde vám od úřadu práce informace, v jakém nejbližším termínu budete moci hlášenku znovu zaslat.

Jestliže si coby zaměstnavatel nejste v oblasti zaměstnávání cizinců něčím jistý, vždy se vyplatí předem kontaktovat Státní úřad inspekce práce nebo oblastní inspektorát práce a zeptat se. Předejdete tak pochybení a následným pokutám, čili i komplikacím v náboru kolegů ze zahraničí.

Pokuta až 10 000 Kč hrozí třetizemcům, kteří včas neabsolvují adaptačně-integrační kurz. Čtěte tady.

Lucie Smith

Zdravím! Do komunity cizinců v Česku jsem pronikla nejprve jako lektorka češtiny, později jako markeťačka a nakonec jsem si vzala jednoho Američana. I proto vím, jak náročné může být papírování spojené se zahraničními zaměstnanci, a je mi ctí vám prostřednictvím blogu tento nelehký úkol zjednodušit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *