Praktické tipy pro začínající i ostřílené HR manažery při náboru cizinců

Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků je komplexní a snadno se v ní můžete ztratit. Proto je dobré si občas připomenout základy a poukázat na místa, ve kterých se chybuje a na které věci je třeba myslet. V tomto článku vám přinášíme tipy, na co si dávat pozor při náboru cizinců hned v 5 oblastech. Řeč přijde například na hlášenky, pracovní smlouvu, nebo adaptační kurzy.

tipy pro HRy

Při přípravě pracovní smlouvy se ujistěte, že je v souladu s hlášenkou.

 

1. Nezmenšujte kapacitu hlášenky

▶️ HR manažerům radíme, aby u zaměstnaneckých karet nezmenšovali kapacity hlášenek volných pracovních míst, když se jim změní situace a potřebují nabrat méně zaměstnanců. Je to z ryze praktických důvodů. Kdyby se vám pak znovu změnila situace, mohli byste zapomenout znovu navýšit, a na vaše nové kandidáty by tak už nebyla dle hlášenky kapacita. Celý proces by to tak prodloužilo.

▶️ Co se hlášenek týče, je také dobré připomenout, abyste si pohlídali, že údaje na tomto dokumentu odpovídají údajům v pracovní smlouvě cizince a hlavně potom v realitě. To je spojené například s místem výkonu práce (je praktické uvádět pouze město, nikoliv adresu kanceláře, která se může změnit) nebo požadovaný stupeň dosaženého vzdělání (OAMP může vyžadovat potvrzení, že daný uchazeč toto vzdělání má, či že má např. řidičský průkaz, pokud jste v hlášence uvedli, že je potřeba). 

▶️ O hlášenkách jsme se mimojiné bavili i na našem prvním vzdělávacím webináři Zaměstnáváme cizince 2021. Souhrn tipů přímo z akce najdete v tomto článku.

 

2. Dejte si pozor na chyby v pracovní smlouvě

▶️ Celkově je nutné myslet na to, abyste do žádostí o pobyt ambasádě/konzulátu nedodávali jednostranné přísliby (tedy jen prohlášení, že cizince chcete zaměstnat), ale už přímo pracovní smlouvu (popř. dohodu o pracovní činnosti) nebo smlouvu o smlouvě budoucí.

▶️ Ujistěte se, že smlouva obsahuje všechny podpisy – jak vaše, tak kandidáta. Občas se totiž zapomene na podpis cizince, což smlouvu samozřejmě činí bezcennou. Připomeňte tedy vašemu uchazeči, aby smlouvu podepsal, než se vydá na schůzku na ambasádě/konzulátu.

▶️ Mzda nesmí být nižší, než základní sazba minimální mzdy. Sazba minimální mzdy se mění, pro hladký průběh je tedy lepší poskytovat o něco vyšší částku, aby se pak případně po změně nemusela navyšovat.

▶️ Pokud využijete smlouvy o smlouvě budoucí, dejte si pozor na to, aby byla v souladu s finální pracovní smlouvou (hlavně úvazek, výše mzdy, místo výkonu práce, název pozice, datum nástupu). 

▶️ Používejte kódy CZ-ISCO a uveďte ve smlouvě název pozice. OAMP se totiž nevyzná v názvosloví pozic, které mohou být u různých firem různorodé. TIP: Pokud pod kód spadá více pozic, vypište pod název specifické pozice onoho cizince i všechny ostatní.

▶️ Nezapomeňte ve smlouvě uvést počet hodin/velikost úvazku. Pokud počet hodin neuvedete, bude se automaticky počítat 40 hodin.

 

Přihlaste se k našim HR novinkám

Nechte nám svůj email a dostávejte užitečné tipy nejen pro zaměstnavatele expatů v České republice.

 

3. U zaměstnávání studentů sledujte jejich status

▶️ Pokud zaměstnáváte cizince který je zároveň studentem na neduální zaměstnaneckou kartu, mějte na paměti, že s ukončením studia tento zaměstnanec přichází o volný vstup na trh práce.

▶️ V případě, že si jej chcete ve firmě i nadále ponechat, musíte ohlásit volné pracovní místo a cizinec musí přejít na duální zaměstnaneckou kartu.  

▶️ Více si o zaměstnávání studentů můžete přečíst v tomto článku.

 

4. Když to jde, zaměstnávejte na modré karty

▶️ Držitelé modré karty totiž po 2 letech nemusí žádat o změnu zaměstnavatele či pozice. Jejich rodinní příslušníci mohou také ihned žádat o pobyt za účelem soužití.

▶️ Další výhody modrých karet jsme popsali v tomto článku.

 

5. Ohlídejte si účast zaměstnanců na povinných adaptačně-integračních kurzech

▶️ Povinné adaptačně-integrační kurzy se od 1. 1. 2021 týkají všech příchozích cizinců ze třetích zemí, kteří zde budou pracovat na dlouhodobé pobyty (tedy platí pro držitele zaměstnaneckých karet) – existují ale výjimky

▶️ Povinnost se netýká zaměstnanců, kteří k vám do firmy přijdou přes program “Vysoce kvalifikovaný zaměstnanec” nebo “Klíčový a vědecký pracovník”, ani držitelů modrých karet.

▶️ Po kurzu dostane zahraniční zaměstnanec certifikát. Je možné, že bez vykonání Adaptačně-integračního kurzu, pokud k němu byli povinni, budou mít vaši zaměstnaní cizinci potíže při prodlužování pobytů!

▶️ Více si o těchto kurzech můžete přečíst v tomto článku.

 

Pokud potřebujete pomoct s relokací vašich zaměstnanců do Česka, neváhejte se nám ozvat – rádi za vás vše zařídíme!

Už teď se také můžete zaregistrovat na první termín našeho webináře roku 2022. Akce Zaměstnáváme cizince 2022 se bude zdarma konat 3. února v 10:00 hodin online.

Zdroj foto: Tima, pexels
Zdroj článek: CzechInvest

Tereza Walsbergerová

Hello! I'm Tereza and I'm a wordsmith and literature nerd from Brno. Although I was born and raised in the Czech Republic, I know all too well from my time living in Texas what it's like to be a "stranger in a strange land." I am excited to share all kinds of information with y'all!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *