Zaměstnanecké a modré karty – kdy může cizinec přijet do ČR a začít pracovat?

#ZamestnavameCizince HR manažeři se nás často ptají, kdy přesně mohou cizinci po podání žádosti o zaměstnaneckou nebo modrou kartu přijet do Česka, potažmo kdy mohou začít pracovat. Vše ale záleží na tom, jak dlouho bude trvat proces schvalování. Zaměstnanci chtějí zcela pochopitelně do ČR většinou přijet spíše dříve než později, aby si tu mohli nachystat zázemí. Nicméně přijet ještě před schválením žádosti může věci zkomplikovat…

S potvrzením o splnění podmínek může cizinec pracovat i bez pobytové kartičky.

S potvrzením o splnění podmínek může cizinec pracovat i bez pobytové kartičky.

 

Jak dlouho trvá proces schvalování?

Zkostnatělá kola české byrokracie se točí velmi pomalu. To platí i u schvalování žádostí o pobytová oprávnění.

Lhůty se odvíjí na základě mnoha proměnných:

  • Modré karty jsou občas schváleny rychleji, a to hlavně z toho důvodu, že se jedná o pracovníky, o které má Česká republika zvýšený zájem a chce jim tudíž relokaci co nejvíce ulehčit
  • Žádosti podané přes vládní programy ekonomické migrace jsou taktéž schvalovány mnohem rychleji. Firmám, které se do programů mohou přihlásit, tuto možnost velmi doporučujeme. Pokud neznáte postup, obraťte se na nás, rádi vám se vším pomůžeme.

Dle zákona by měl proces trvat 60-90 dnů u zaměstnaneckých karet, 90 dnů u modrých karet a 30 dnů u oprávnění, které jdou přes programy.

 

Přihlaste se k našim HR novinkám

Nechte nám svůj email a dostávejte užitečné tipy nejen pro zaměstnavatele expatů v České republice.

 

Brzký příjezd nebo dřívější nástup do zaměstnání

Cizinci často chtějí do ČR relokovat ještě před tím, než je žádost schválená, protože se jim tak dlouho nechce čekat. V Česku by si rádi co nejdříve zařídili bydlení a začali si zvykat na novou kulturu.

V těchto případech přijíždí většinou na základě bezvízového pobytu. Jenže brzký příjezd bez víza se jim může z pracovního hlediska tak trochu „vymstít“. Může se totiž stát, že budou muset déle čekat na to, než budou moci u vás ve firmě oficiálně nastoupit.

Dokud se totiž neobjednají na OAMPu na biometrii a neobdrží zaměstnaneckou kartu fyzicky, nemohou začít pracovat

V případě, že cizinec počká ve své zemi, dokud nebude žádost schválená, dostane se do Česka na tzv. D/VR vízum – tj. vízum za účelem převzetí povolení k pobytu – které mu vylepí do pasu na ambasádě. 

Držitelé tohoto víza mají tu výhodu, že mohou začít pracovat ještě před tím, než se jim zaměstnaneckou kartu podaří fyzicky získat. Vše, co k tomu potřebují, je tzv. potvrzení o splnění podmínek pro vydání zaměstnanecké karty. Podle webu MVČR bude toto povolení expatům vydáno, jakmile se dostaví na příslušné pracoviště Ministerstva vnitra, a to bez ohledu na termín biometrie

Abychom to shrnuli pokud cizinec nebude chtít na rozhodnutí čekat ve své zemi, riskujete, že jestliže bude biometrie trvat dlouho, termín jeho nástupu do práce se zpozdí. Na druhou stranu brzký příjezd do Česka s sebou nese výhody. Záleží tedy jen na vás a na domluvě s vašimi kandidáty, jak se rozhodnete. 

 

Potvrzení o splnění podmínek  datovkou

Dle nových informací od Ministerva vnitra je možné vše urychlit i tím, že žádost o potvrzení o splnění podmínek pro vydání zaměstnanecké karty podáte pomocí datové schránky. Jakmile potvrzení do schránky dorazí, může cizinec začít pracovat.

Potřebujete relokovat pracovníky z ciziny, ale nevíte, kde začít? Obraťte se na nás a my vám poskytneme specializované poradenství. Postaráme se o celý proces imigrace vašeho zaměstnance od A až do Z, včetně relokace rodinných příslušníků a jejich integrace do společnosti.

Tereza Walsbergerová

Hello! I'm Tereza and I'm a wordsmith and literature nerd from Brno. Although I was born and raised in the Czech Republic, I know all too well from my time living in Texas what it's like to be a "stranger in a strange land." I am excited to share all kinds of information with y'all!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *