Zkoušky z českého jazyka pro zájemce o trvalý pobyt budou náročnější

Každý cizinec, který chce v České republice získat povolení k trvalému pobytu, musí úspěšně absolvovat zkoušku z českého jazyka na úrovni A1. To se ovšem v budoucnu patrně změní a kandidáty na trvalý pobyt čeká ostřejší test. Ministerstvo školství v čele s ministrem Robertem Plagou (ANO) se totiž po šesti letech diskuzí rozhodlo tyto zkoušky, které musejí třetizemci podstupovat, zpřísnit z úrovně A1 na úroveň A2.

Zpřísnění zkoušek pro třetizemce

V současné době musejí občané třetích zemí (tj. lidé ze zemí mimo Evropskou unii) žádající v Česku o povolení k trvalému pobytu složit zkoušku z českého jazyka na úrovni A1. Ta se skládá ze čtyř dvacetiminutových částí, z nichž tři jsou písemné a jedna konverzační, což je podle českého ministerstva vnitra nedostačující, protože je v tuto chvíli vyžadováno pouze to, aby expati měli znalost naprostých základů českého jazyka a byli schopni porozumět jednoduchým větám. Ministr školství Robert Plaga tedy předloží vládě návrh nařízení, jímž by zkoušky zpřísnil na úroveň A2. Od striktnějších zkoušek z češtiny si slibuje to, že budou žadatelé o povolení k trvalému pobytu více motivováni k tomu, aby se naučili lépe česky a díky tomu se také lépe integrovali do české společnosti. K této změně by podle ministra Plagy mělo dojít ještě během tohoto roku, nicméně konkrétní termín zatím neuvedl.

Samotné zkoušky by pak byly podobné českým maturitním zkouškám – účastníci nebudou moci používat telefony, slovníky, opisovat odpovědi ostatních účastníků a otázky budou losovány. Po složení zkoušky obdrží úspěšní účastníci certifikát. Ti neúspěšní budou muset opakovat obě části zkoušky bez ohledu na to, ve které části neuspěli. Bylo by však možné podstoupit zkoušku pouze třikrát ročně a bezplatný by v takovém případě byl pouze první pokus. Další novinkou je, že systém bude anonymizován.

Slovník
Ministerstvo školství podá návrh na ztížení zkoušek z češtiny pro cizince žádající o trvalý pobyt.

Jazykové zkoušky a kurzy nyní

Vyšší náročnost zkoušek pro expaty však vyžaduje zajištění dostupných jazykových kurzů. Takové kurzy už probíhají v integračních centrech, která jsou k dispozici v každém kraji a jsou financovány státem. Podle ministra školství je v tomto případě důležitá především jejich kvalita.

V tuto chvíli stačí, aby cizinci porozuměli jednoduchým textům, byli schopni skládat jednoduché věty nebo napsat stručné sdělení – například inzerát pro hledání práce. Pokud by byly zkoušky z českého jazyka složitější, budou muset žadatelé o trvalý pobyt ze zemí mimo EU prokázat, že rozumí hlavní myšlence jednoduchých textů v písemné i mluvené podobě. Absolvovat by museli také rozhovor “o známých skutečnostech” a k tomu prokázat, že dokážou krátký text i sami napsat.

I přesto mnoho cizinců už nyní považuje zkoušky za náročné – jde zejména o občany zemí, kde se mluví jazykem naprosto odlišným od češtiny. Těžkou hlavu tak zkoušky dělají například Vietnamcům nebo Britům, kteří se od začátku tohoto roku kvůli Brexitu nově také řadí mezi třetizemce.

Vzhledem k tomu, že nové zkoušky budou pravděpodobně zavedeny už v průběhu tohoto roku, jak slibuje ministr školství, doporučujeme podat žádost o trvalý pobyt co nejdříve. Díky tomu by se totiž vaši zahraniční zaměstnanci povinnosti absolvovat zkoušky z češtiny na náročnější úrovni A2 mohli zcela vyhnout.

Přihlaste se k našim HR novinkám

Nechte nám svůj email a dostávejte užitečné tipy nejen pro zaměstnavatele expatů v České republice.

Pokud potřebujete pomoci s relokací vašich zaměstnanců do Česka, neváhejte se nám ozvat – rádi za vás vše zařídíme! Můžete nás kontaktovat i v případě, že má váš zahraniční zaměstnanec zájem o povolení k trvalému pobytu – čím dříve totiž podá žádost, tím větší je pravděpodobnost, že jej náročnější zkoušky z češtiny minou.

Chcete se dozvědět víc o vládních programech pro zaměstnávání cizinců? Sledujte náš blog a odebírejte měsíční HR newsletter, aby vám žádný podobný článek neutekl!

Zdroje informací: Novinky.cz a iRozhlas.cz
Zdroj obrázku: Pexels.com

Anna Minjaríková

Hello, readers! My job is to provide you with some interesting tips and useful information about all the things Czech. ♫ I'll be there for you! ♫

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *