Zaměstnáváme cizince: odpovědi na nejpalčivější otázky HR manažerů VI

#ZamestnavameCizince Na webináři Zaměstnáváme cizince 2022 i v letošním roce s HR manažery z celého Česka pravidelně probíráme současnou imigrační a relokační situaci v zemi. Kromě vládních programů jsme se tentokrát zaměřili například na zaměstnávání studentů. Dále jsme se podělili o tipy z praxe našich konzultantů. I v tomto článku na vás čekají odpovědi na otázky týkající se právě těchto témat.

Andrea webinář

 

Jsou nějaké novinky ohledně dočasné ochrany?

▶ O tom, jaké budou mít ukrajinští uprchlíci po skončení dočasné ochrany možnosti, se stále jedná. Podle MVČR budou dotyční pravděpodobně moci požádat o zaměstnaneckou kartu přímo na území ČR.

▶ Začala fungovat evropská centrální databáze dočasné ochrany (DO). Úřady mohou nově zjistit, jestli už zaměstnanec ochranu nedostal v jiné zemi EU.

▶ Držitelům DO, kteří nejsou zaměstnáni a zároveň pro ně neplatí výjimka (například nejsou studenti prezenčního studia, děti do 18 let nebo lidé nad 65 let, atd.), platí zdravotní pojištění jen 150 dní. Po vypršení si musí pojistku platit z vlastního, nebo se nahlásit jako nezaměstnaní. Při trvalém odjezdu z ČR se uprchlíci musí na zdravotní pojišťovně odhlásit, aby jim nevznikl dluh.

 

Jak postupovat při zaměstnávání studenta, který pravděpodobně nedokončí studium?

▶ Doporučujeme, aby si student ještě teď na území ČR zažádal o „duální“ zaměstnaneckou kartu. Ta mu bude nahrazovat jak pobytové, tak pracovní oprávnění

 

Přihlaste se k našim HR novinkám

Nechte nám svůj email a dostávejte užitečné tipy nejen pro zaměstnavatele expatů v České republice.

 

Lze cizince zaměstnat na částečný úvazek?

▶ Co se týče zaměstnaneckých karet, zaměstnávat cizince na „part-time“ rozhodně jde. Musíte ale myslet na to, že je třeba splnit podmínku minimálně 15 hodin týdně.

▶ Co se týče modrých karet, dle § 79 odst. 3 Zákoníku práce může být pracovní týden zkrácen pouze vnitřním předpisem nebo kolektivní smlouvou.

 

Dá se smluvně ošetřit, aby zaměstnanec po relokaci ve firmě vydržel i nad rámec zákonné lhůty?

▶ V tomto případě je vše na vás a na tom, jak se právně se zaměstnancem domluvíte v pracovní smlouvě.

▶ Pokud se vám stane, že vám zaměstnanec odejde hned po 6 měsících zákonné lhůty a vy budete mít podezření na účelový pobyt, můžete tuto věc řešit s Úřadem práce ČR. Ten totiž budete informovat o ukončení pracovního poměru a v oznámení budete uvádět i důvod. Můžete tedy do poznámky své podezření vepsat. 

▶ V návaznosti na toto oznámení může MVČR po prošetření situace rozhodnout o „neprodloužení“ pobytu tohoto cizince.

 

Kdy se bude konat příští termín webináře?

Veškeré vypsané termíny jsou na našem LinkedInovém profilu. Pokud nemáte LinkedIn, najdete je i na našem Facebooku. Už teď se těšíme, že vás mezi účastníky uvidíme.

V mezičase se můžete přihlásit k odběru našeho měsíčního newsletteru, ve kterém pravidelně přinášíme novinky z oblasti zaměstnávání cizinců.

Máte další otázky? Chtěli byste konzultovat situaci ohledně zaměstnávání cizinců u vás ve firmě? Obraťte se na CEO Andreu Tkačukovou na andrea@foreigners.cz.

Tereza Walsbergerová

Hello! I'm Tereza and I'm a wordsmith and literature nerd from Brno. Although I was born and raised in the Czech Republic, I know all too well from my time living in Texas what it's like to be a "stranger in a strange land." I am excited to share all kinds of information with y'all!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *