Česko spustilo nový vládní program Digitální nomád

Tři roky od covidové pandemie, která zakcelerovala trend online práce na dálku, máme v České republice program, který začleňuje skupinu vysoce kvalifikovaných a špičkových pracovníků z oblasti IT – digitálních nomádů. Vláda tak zareagovala na to, po čem pracovní trh volal, a to umožnit nabírat do firem taky zahraniční odborníky-freelancery a usnadnit tak jejich usazování v České republice.

Program je určený pro občany Austrálie, Kanady, Japonska, Korejské republiky, Nového Zélandu, Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, Spojených států amerických a Tchaj-wanu.

digital nomad

Digitálním nomádem je myšlen:

  • zaměstnanec zahraniční společnosti, který bude pro společnost dlouhodobě pracovat na dálku na území České republiky s využitím telekomunikačních prostředků – za této situace zůstává cizinec po celou dobu v pracovním poměru ke své zahraniční společnosti a nevstupuje do pracovního poměru na území České republiky.
  • freelancer neboli OSVČ – tedy cizinec, který je nebo bude držitelem českého živnostenského oprávnění

Do programu Digitální nomád mohou být zařazeni i nejbližší rodinní příslušníci těchto pracovníků: to znamená manžel/ka, registrovaný/á partner/ka a nezletilé nebo zletilé nezaopatřené dítě cizince nebo jeho manžela/ky nebo partnera/ky. A to za předpokladu, že žádají o pobytové oprávnění současně s nimi.

Účastníkům, kteří jsou do programu zařazeni, je garantováno:

  • možnost podání žádosti o pobytové oprávnění za účelem podnikání (OSVČ) nebo „ostatní“ (zaměstnanec zahraniční společnosti s možností vzdálené práce) na zastupitelském úřadu ČR v zahraničí, a to i s jejich nejbližšími rodinnými příslušníky
  • vyřízení žádosti o pobytové oprávnění do 45 dnů od jejího podání

Žádosti o zařazení do Programu vyřizuje Ministerstvo průmyslu a obchodu. Je možné je zasílat na digitalnomad@mpo.cz.

“Program Digitální nomád konečně reflektuje aktuální situaci na trhu a poptávku po IT specialistech, ale také zvyšuje atraktivitu ČR pro odborníky v této oblasti. Doposud byly možnosti, jak v ČR pracovat “na dálku” pro svého zahraničního klienta/zaměstnavatele velmi kostrbaté. S tímto programem se celý proces stává jednodušší a má jasněji daná pravidla. To, že se mohou připojit rodinní příslušníci, je další bonus,“ vyjadřuje se k novince v zaměstnávání cizinců Oldřich Lang, team leader a imigrační konzultant ve Foreigners

Se zapojením se do programu Digitální nomád vám samozřejmě umíme pomoci. Stačí se obrátit na info@foreigners.cz.

Zdroj fotografie: Canva.com

Lucie Smith

Zdravím! Do komunity cizinců v Česku jsem pronikla nejprve jako lektorka češtiny, později jako markeťačka a nakonec jsem si vzala jednoho Američana. I proto vím, jak náročné může být papírování spojené se zahraničními zaměstnanci, a je mi ctí vám prostřednictvím blogu tento nelehký úkol zjednodušit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *