Máte ve firmě kandidáty na trvalý pobyt? Zkouška z češtiny se dá složit i dopředu

#ZamestnavameCizince Zaměstnáváte cizince, kteří v Česku žijí alespoň 4 roky a pomalu začínají přemýšlet o trvalém pobytu? O ten si mohou zažádat třetizemci, kteří v Česku strávili alespoň 5 (nepřerušených) let. Cizincům přináší spoustu benefitů včetně volného vstupu na trh práce. Dobrou zprávou je, že se na tuto přihlášku mohou začít připravovat už teď. Zkoušku z češtiny, která je k ní potřeba, totiž mohou složit dopředu.

Poraďte vašim kandidátům na trvalý pobyt, aby na zkoušku zašli spíše dříve.

Poraďte vašim kandidátům na trvalý pobyt, aby na zkoušku zašli spíše dříve.

 

Výhody trvalého pobytu a kdy o něj žádat

Trvalý pobyt je nejvýhodnějším typem oprávnění, když nepočítáme občanství. Cizincům poskytuje spoustu benefitů.

Jednou z největších výhod je, že díky ní mají expati volný vstup na trh práce. Nemusí se tedy dále stresovat byrokracií okolo zaměstnaneckých karet, modrých karet nebo ICT karet. Díky trvalému pobytu si mohou i snáze zažádat o půjčky, hypotéky nebo si založit svoji vlastní firmu.

Další důležitou věcí je, že se držitelé karty trvalého pobytu automaticky stávají součástí sociálního systému ČR, což znamená, že mohou čerpat různé dávky a využívat veřejné zdravotní péče. 

A pokud si časem budou chtít zažádat o občanství, s trvalým pobytem pro ně cesta nebude až tak trnitá.

O trvalý pobyt si vaši zaměstnanci mohou zažádat v okamžiku, kdy v Česku strávili alespoň 5 (nepřerušených let). Ale pozor, pokud v zemi studovali, doba se automaticky krátí na polovinu.

 

Přihlaste se k našim HR novinkám

Nechte nám svůj email a dostávejte užitečné tipy nejen pro zaměstnavatele expatů v České republice.

 

Zkoušku z češtiny složit dopředu

Kandidáti na trvalý pobyt musí splnit celou řadu podmínek. Jednou z nich je složení zkoušky z češtiny (momentálně se jedná o úroveň A2).

Certifikát je potřeba přiložit k přihlášce. I proto zájemcům o toto pobytové oprávnění doporučujeme, aby zkoušku složili dopředu. Složit ji mohou například ve chvíli, kdy už mají splněné 4 roky a počítají s tím, že si o kartu chtějí zažádat.

Tato zkouška se skládá na speciálních certifikovaných školách v ČR. Seznam najdete ZDE. Cizinci potřebují k přihlášení se na zkoušku platný cestovní doklad. Přinést s sebou mohou také poukázku na zkoušku z češtiny zdarma, které poskytuje na první pokus MVČR

Podle serveru Cestina-pro-cizince.cz má zkouška 2 části. Ta písemná se skládá ze čtení (25 minut), poslechu (35 minut) a psaní (15 minut). Ústní část potom trvá 10 minut. Na ústní zkoušce budou expati odpovídat na jednoduché otázky a popisovat obrázky.

Nemáte čas s vašimi zahraničními zaměstnanci řešit přechod na trvalý pobyt? Pošlete je za námi! Se vším jim rádi pomůžeme a poradíme jim i ohledně přihlášení se na zkoušku z češtiny. 

Image source: Andy Barbour, Pexels.com
Article source: mvčr, cestina-pro-cizince

Tereza Walsbergerová

Hello! I'm Tereza and I'm a wordsmith and literature nerd from Brno. Although I was born and raised in the Czech Republic, I know all too well from my time living in Texas what it's like to be a "stranger in a strange land." I am excited to share all kinds of information with y'all!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *