Pro studenty z Ukrajiny: Měnit víza a pobyty na vízum strpění není výhodné a může se vymstít

Na Ministerstvu vnitra České republiky se exponenciálně hromadí žádosti o udělení dlouhodobého víza za účelem strpění od ukrajinských studentů, kteří v tuzemsku pobývali ještě před vypuknutím válečného konfliktu. Vidí v tom snazší cestu k udělení víza. Opak je ale pravdou. Pokud tedy u vás pracuje brigádně nebo na stáži kolega z Ukrajiny, kterému končí platnost studentského dlouhodobého pobytového oprávnění, vízum strpění je pouze dočasným, nikoli adekvátním řešením. Po jeho skončení se totiž nelze vrátit k původnímu pobytovému oprávnění, ani žádat o jiné, a dotyčný cizinec je nucen z České republiky vycestovat.

Ukraine students
Vízum strpění se zdá být pro ukrajinské studenty zkratkou v imigračním procesu.

Řada vysokoškoláků z Ukrajiny nechává projít platnost svého dlouhodobého pobytového oprávnění namísto toho, aby klasicky zažádali o prodloužení pobytu, a žádají o speciální dlouhodobé vízum strpění neboli vízum k pobytu nad 90 dnů za účelem strpění na území, které stát může udělit uprchlíkům před ruskou invazí.

Takový postup se na první pohled může jevit jako jednodušší, ať z hlediska náležitostí, které je třeba doložit, nebo nižšího správního poplatku. Ovšem ze strany jistoty zachování dlouhodobého pobytového oprávnění, které je nutností k dokončení studia v České republice, je to pro studenty nevýhodná alternativa. Proč?

  • Může se jednat o krátkodobé vízum

Dlouhodobé vízum za účelem strpění je určené cizincům, jimž v návratu do vlastní země brání překážka na jejich vůli nezávislá. Jako je třeba aktuálně válečná situace na Ukrajině. Taková překážka ale může být proměnlivá. Ze zákona je vízum za účelem strpění pobytový titul krátkodobého trvání – jakmile zmizí překážka ve vycestování, která byla důvodem pro udělení víza, stává se doklad neplatným. Tudíž hned jak bude na Ukrajině nebo alespoň v některé její části zaručená základní bezpečnost obyvatel, vízum za účelem strpění přestane platit a student obdrží vyrozumění se lhůtou, dokdy má Českou republiku opustit.

Po skončení platnosti víza za účelem strpění není možné vrátit se k původnímu pobytovému titulu za účelem studia. Zároveň nelze žádat o jiný druh pobytového oprávnění.

Jak z toho ven?

Jediným východiskem je vycestovat z území České republiky a zažádat o nové pobytové oprávnění za účelem studia na zastupitelském úřadě České republiky na Ukrajině. “Studenti se tak sami svou neuváženou volbou typu pobytového oprávnění dostanou do svízelné situace, kdy nebudou moci setrvat na území a své studium dokončit,“ upozorňuje Radka Wildová, náměstkyně pro řízení sekce vysokého školství, vědy a výzkumu na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.

  • Žádné finanční výhody

Vízum strpění nepřináší žádné finanční benefity nebo dávky. Například cizinci-nestudenti nad 18 let a zahraniční studenti neakreditovaného studia, kterým je nad 18 let, si musí po 150 dnech na území sami hradit zdravotní pojištění.

  • Nedá se přeskočit na jiné pobytové tituly

Během platnosti uděleného víza strpění není povolené libovolně přecházet na jiné pobytové tituly – třeba žádat o dlouhodobý pobyt za účelem studia lze na území České republiky podat nejdříve po třech letech.

Úpravu zákona Česká republika nechystá. “Tito studenti pobývali na území před ruskou invazí, nevztahuje se na ně tedy zákon č. 65/2022 Sb., o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaných invazí vojsk Ruské federace, tzv. Lex Ukrajina, vymezující podmínky dočasné ochrany, ale spadají pod zákon o pobytu cizinců, který je platný pro všechny cizince stejně,” vysvětluje Wildová.

Zdroj fotografie: Canva.com

Zajímá vás víc tipů z praxe co se zaměstnávání cizinců týče? Přidejte se do našeho Klubu imigračních specialistů.

 

Lucie Smith

Zdravím! Do komunity cizinců v Česku jsem pronikla nejprve jako lektorka češtiny, později jako markeťačka a nakonec jsem si vzala jednoho Američana. I proto vím, jak náročné může být papírování spojené se zahraničními zaměstnanci, a je mi ctí vám prostřednictvím blogu tento nelehký úkol zjednodušit.

2 thoughts on “Pro studenty z Ukrajiny: Měnit víza a pobyty na vízum strpění není výhodné a může se vymstít

  1. Dobrý den. Četl jsem si článek v kterém je napsáno ze po 6 měsících držitel vízum strpění muže požádat o vízum za účelem sloučení s rodinou. Je to tak? Děkuju!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *