Jak je to s povinnou školní docházkou u dětí cizinců

Zaměstnáváte zahraniční pracovníky, kteří do ČR relokovali s celou rodinou včetně svých ratolestí? V tom případě je dobré mít alespoň základní povědomí o tom, jak je to se školní docházkou u cizinců. V článku vám prozradíme, za jakých podmínek musí děti cizích státních příslušníků v Česku nastoupit do školky a do školy, jaké jsou možnosti jejich vzdělávání a na co by si rodiče měli dávat pozor.

 

Cizinci své děti mohou umístit do škol státních, soukromých, nebo je vzdělávat individuálně.

Cizinci své děti mohou umístit do škol státních, soukromých, nebo je vzdělávat individuálně.

 

Plnění povinnosti školní docházky

Obecně platí, že povinná školní docházka se vztahuje jak na české děti, tak na některé děti cizinců, a to jak třetizemce, tak občany jiných zemí EU, pokud tu pobývají po dobu delší než 90 dní.

Pokud mají vaši zaměstnanci takovou ratolest doma, jsou povinni ji přihlásit ke vzdělávání do základní školy

Základní školu je dobré vybrat dle místa pobytu, protože školy, které se nachází ve školském obvodu místa pobytu cizince mají povinnost dítě přijmout (pokud mají volnou kapacitu). Je ale potřeba, aby rodiče vyplnili a poslali oficiální přihlášku ke vzdělávání (tu poskytne přímo škola – často je mají ke stažení na svých webových stránkách). Škola má potom povinnost se k přihlášce písemně vyjádřit a nemůže rodiče jen tak odbýt.

 

Rodiče mají více možností

Pokud rodiče nebudou své dítě chtít umístit do školy státní, další možností jsou soukromé školy (v tomto případě ale cizince upozorněte, že budou muset platit školné). Také je třeba se ujistit, že je ona soukromá škola akreditovaná Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Když by se cizinec rozhodl své dítě umístit do neakreditované soukromé školy, je jeho povinností žáka zároveň přihlásit k individuálnímu vzdělávání ve státní ZŠ. Obyčejně mají neakreditovaná centra se základními školami dohody, na základě kterých jsou děti například jednou za půl roku přezkoušeny.

Poslední možností je potom ryze individuální výuka – tj. že cizinci svým dětem seženou soukromého učitele. U tohoto typu vzdělávání potom platí stejné podmínky jako v neakreditované škole. To znamená, že žáci budou muset být přezkoušeni ve státní škole a být tam přihlášeni k individuálnímu vzdělávání.

 

Povinný je i 1 rok školky

V České republice také platí, že každé dítě v předškolním věku musí navštěvovat mateřskou školu, a to alespoň 1 rok. To znamená, že v cca 5 letech věku by měly ratolesti cizinců nastoupit buď do:

  • Akreditované MŠ,
  • Soukromé neakreditované MŠ (s přezkušováním ve státní MŠ), anebo do
  • Individuálních dětských skupin, atp. (s přezkušováním ve státní MŠ)

V praxi to často funguje tak, že mají soukromé školky nasmlouvané státní mateřské školky, kam jednou za měsíc posílají report o tom, co se dítě naučilo. Zhruba jednou ročně potom proběhne ono přezkoušení.

 

Výuka v českém jazyce?

Bojí se vaši zaměstnanci, že jejich děti ve škole nebudou rozumět? Co se státních škol týče, po přijetí ke vzdělávání by cizincovo dítě mělo dostat asistenta a popřípadě tlumočníka, který mu bude s výukou pomáhat. 

Existuje také Metodická podpora žáků-cizinců po nástupu do základní školy, kterou má na starosti Ministerstvo školství. Na stránkách Portálu podpory pedagogických pracovníků vzdělávajících děti/žáky cizince si můžete prohlédnout pokyny pro učitele související například s integrací nebo tlumočením a překlady.

Existují také soukromé základní školy, které nabízí výuku v anglickém jazyce. Může se jednat jen o některé předměty, ale existují soukromé instituce, které vyučují výhradně v AJ. Pokud budou rodiče pro své děti preferovat spíše mezinárodní kolektiv, ve kterém se jejich dítě nebude nutně cítit tolik izolované, může to být pro ně dobrá volba.

 

Přihlaste se k našim HR novinkám

Nechte nám svůj email a dostávejte užitečné tipy nejen pro zaměstnavatele expatů v České republice.

 

Na co si dát pozor

Celkově je dobré, aby o povinnosti školní docházky cizinci věděli. Šiřte ve vašich firmách osvětu a upozorněte své zahraniční zaměstnance, že délka a způsob povinné školní docházky pro jejich děti se může lišit od toho, jak ji znají ze své země. V některých zemích například děti chodí pouze do školky a z hlediska tamějších zákonů je to tak v pořádku. U nás to tak ale není.

Jakmile potomci vašich zaměstnanců před začátkem aktuálního školního roku dovrší 6 let, automaticky jsou považováni za děti školou povinné. Je tedy nutné, aby se do školy přihlásili, a to i když v minulosti třeba ani školu nikdy nenavštěvovali.

Odklad školní docházky je možný na základě psychologického posudku (stejně tak, jako to známe u českých dětí). Dítě ale musí stále chodit do mateřské školy.

S hledáním vhodné školy pro děti cizinců můžeme pomoci i my. Stačí, abyste vy nebo přímo rodiče vyplnili formulář na našich stránkách a my už se o vše postaráme. Fungujeme ve všech větších městech (Praha, Brno, Plzeň, Olomouc, Hradec Králové), ale jsme schopni pokrýt celou Českou republiku.

Potřebujete obecně pomoct s relokací rodin vašich zahraničních zaměstnanců a jejich úspěšnou integrací do české společnosti? Jsme tu pro vás! Naším cílem je, aby se všichni cizinci v ČR cítili jako doma

Článek zdroj: NIDV
Foto zdroj: Max Fischer, pexels.com

Tereza Walsbergerová

Hello! I'm Tereza and I'm a wordsmith and literature nerd from Brno. Although I was born and raised in the Czech Republic, I know all too well from my time living in Texas what it's like to be a "stranger in a strange land." I am excited to share all kinds of information with y'all!

2 thoughts on “Jak je to s povinnou školní docházkou u dětí cizinců

  1. Dobrý den, odstěhovali jsme se do Německa a synovi jsme ponechali kmenovou školu v Česku, jsme v Německu zapsání na městské m úřadě v místě ,kde nyní bydlíme, vezmou my syna do základní školy? Popř,co vše je potřeba,děkuji Lostikova

    1. Dobrý den, bohužel vám nemohu pomoci, my řešíme pouze Českou republiku a toto je otázka už pro německé imigrační specialisty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *