Zaměstnávání cizinců a modrá karta: Pozor na navýšení mzdy v roce 2023

#ZamestnavameCizince Máte v plánu nabírat zahraniční zaměstnance s vysokou kvalifikací? K tomu vám dobře poslouží modrá karta, se kterou se pojí hned několik výhod včetně jednoduššího procesu relokace rodinných příslušníků. Je tedy v lecčem lepší než zaměstnanecká karta. Ale pozor, je třeba si u ní pohlídat mimo jiné výši hrubé měsíční mzdy. Ta se totiž řídí průměrnou hrubou roční mzdou, jejíž oficiální výše se každý rok na jaře (vždy od 1. května) mění. A jaro je tu co by dup…

Modrá karta je vhodná především pro vysoce specializované zaměstnance.

Modrá karta je vhodná především pro vysoce specializované zaměstnance.

 

Modrá karta a její výhody

Modrá karta je speciální druh pobytového oprávnění určený pro třetizemce s vysokou kvalifikací. Podobně jako duální zaměstnanecká karta je to typ dlouhodobého pobytu, který v sobě obsahuje pracovní povolení i povolení k pobytu na území ČR. Proces vydání modré karty je zpravidla rychlejší než vydání karty zaměstnanecké.

O modrou kartu můžete se zaměstnancem zažádat napřímo nebo prostřednictvím vládních programů ekonomické migrace (konkrétně programu klíčový a věděcký personál nebo programu vysoce kvalifikovaný zaměstnanec).

K žádosti bude cizinec potřebovat pracovní smlouvu a také dokument prokazující vysokou kvalifikaci (tj. diplom z ukončeného VŠ nebo VOŠ vzdělání, kdy studium trvalo minimálně 3 roky). Ve smlouvě je potom třeba specifikovat výkon zaměstnání vyžadujícího vysokou kvalifikaci na dobu nejméně jednoho roku se mzdou ve výši alespoň 1,5 násobku průměrné hrubé měsíční (popř. roční mzdy) v České republice, která se vyhlašuje sdělením MVSP pro dané období. 

Proč jít přes modrou kartu? Tato cesta má svoje výhody, a to hlavně pro cizince, kteří se chtějí relokovat s partnery a dětmi. Rodinní příslušníci držitele modré karty mohou totiž ihned žádat o dlouhodobý pobyt za účelem soužití a tím okamžitě získat volný vstup na trh práce.

Další výhodou modré karty je, že ji můžete mimo program použít pro relokaci cizinců ze zemí, odkud se dá v rámci klasické zaměstnanecké karty emigrovat pouze přes programy.

 

Přihlaste se k našim HR novinkám

Nechte nám svůj email a dostávejte užitečné tipy nejen pro zaměstnavatele expatů v České republice.

 

Každoroční navyšování mzdy

Mzda by měla odpovídat alespoň 1,5 násobku průměrné hrubé roční mzdy v ČR na dané období. 

Pozor, průměrná hrubá roční mzda se každý rok mění a tím pádem se mění i výše mzdy pro držitele modrých karet. Změna přichází vždy od 1. května. Nová částka se ale může vztahovat i na žádosti, které byly podané ještě před tímto termínem, pokud rozhodnutí padlo až po něm. 

Proto doporučujeme mzdu o něco navýšit už ze začátku roku. Ušetříte si tak nervy i čas. Kdyby částka byla moc nízká, žádost by nebyla schválena. 

Pokud cizinec žádal o Modrou kartu s minimální mzdou z minulého období a v době rozhodování o jeho žádosti byla tato minimální výše mzdy pro držitele MK zvýšena, je třeba tuto změnu promítnout u jeho pracovní pozice. Velvyslanectví ale žádost v tomto stavu může i tak nabrat. Jen k ní potom zcela určitě vydá také „výzvu k odstranění vad žádosti“.

DŮLEŽITÉ: Tuto částku musí splňovat také držitelé modrých karet, kteří si budou žádat o její prodloužení. Pokud dotyčný nesplňuje novou výši mzdy, která je pro modrou kartu nutností, karta mu nebude prodloužena! (A v tu chvíli by bylo potřeba přejít na zaměstnaneckou kartu.) Pokud tedy víte, že bude některý z vašich zaměstnanců v dubnu nebo květnu potřebovat povolení prodloužit a je zde šance, že tuto podmínku nesplní, doporučujeme žádost podat co nejdříve, aby byla schválena ještě před 1. 5. 2023. 

Je modrá karta řešení, které jste hledali a chcete jej nabízet svým budoucím zaměstnancům? Rádi pomůžeme – zkontaktovat můžete přímo CEO Foreigners Andreu, která se vám bude věnovat.

Zdroj foto: Canva
Zdroj článek: MPO, MVČR

Tereza Walsbergerová

Hello! I'm Tereza and I'm a wordsmith and literature nerd from Brno. Although I was born and raised in the Czech Republic, I know all too well from my time living in Texas what it's like to be a "stranger in a strange land." I am excited to share all kinds of information with y'all!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *