5 tipů, aby se zahraniční zaměstnanci ve vaší firmě cítili jako doma

Mít ve firmě multikulturní týmy s sebou přináší mnoho výhod. Zároveň je ale třeba vědět, jak se o takové národnostně namixované kolektivy řádně starat a jak zejména těm zahraničním členům zpříjemnit život nejen v kanceláři, ale obecně v Česku. Na základě našich osobních zkušeností vám proto přinášíme 5 základních tipů na to, aby se ve vaší firmě zahraniční zaměstnanci cítili jako doma.

mezinárodní tým

Mít mezinárodní tým je výhra. Musíte ale vědět, jak se o něj dobře postarat.

 

1. Mluvte v týmu anglicky

Toto pravidlo se může na první pohled zdát samozřejmostí, ale ne ve všech firmách se bohužel aplikuje. Jazyková bariéra může přitom být pro zahraniční zaměstnance velmi psychicky náročná. Pokud si nedáte pozor, může se takový expat vcelku brzy cítit izolovaný a sám

Anglicky byste měli mluvit nejen přímo s expatem a během skupinových meetingů (to je samozřejmostí), ale také v hromadných e-mailových konverzacích (i v případě, že je cizinec ve skupině třeba jen jeden). I když se téma rozebírané v e-mailu cizince ani přímo netýká, bude mít lepší přehled o tom, co se ve firmě děje.

Stejně tak teambuildingy by se měly odehrávat v angličtině. Jak v Praze, tak v Brně (a jistě i v dalších větších okresních městech) se dnes dají najít zajímavé aktivity (včetně únikových her a šifrovaček) v anglickém jazyce, kde můžete společně nasát týmového ducha bez toho, aniž by členové vašeho týmu, kteří nerozumí česky, museli zůstat doma. 

Ve Foreigners pro cizince v Česku pořádáme pravidelné MeetUpy. Ty jsou tu od toho, aby se cizinci poznali nejen mezi sebou, ale popovídali si taky s Čechy, kteří žijí v jejich okolí. Cizinci spolu mohou sdílet, jaké to je být expatem, navzájem si pomoct nebo poradit. Češi cizince naopak seznámí s naší kulturou a možná je i naučí pár slov česky

 

2. Dopřejte jim kurzy češtiny

… což se pojí s naším dalším tipem. I když se budete vy i vaši spolupracovníci s expaty na pracovišti snažit mluvit hlavně anglicky, mimo firmu se jim takové benevolence nemusí dostat. Pokud cizinec plánuje v Česku zůstávat dlouhodobě, hodí se, abyste mu pomohli integrovat se do naší společnosti. Důležitou součástí takové integrace je právě čeština, s níž se bude každý expat setkávat dennodenně – ať už v obchodě, na poště, nebo třeba na chodbě svého domu. 

Jazykových škol, které nabízí kurzy češtiny pro cizince je v Česku nespočet. Pokud se vám nechce do hledání té správné pouštět na vlastní pěst, rádi vám s tím pomůžeme

 

3. Važte si odlišných kultur

Mít v týmu příslušníky různých národností, etnik a kultur může být přínosné pro celou firmu. Ukažte svým zahraničním zaměstnancům, že si jejich “jinakosti” vážíte a že vás jejich kultura zajímá

Vhodné může být například jednou ročně pořádat “kulturní den”, kdy zaměstnanec z ciziny ostatní seznámí se svou rodnou zemí – třeba všechny naučí pár slov ve svém jazyce, povypráví něco málo o její historii, prozradí vám nějaký recept či dá ochutnat tradiční jídla. Takovou kulturní výměnu můžete naplánovat na významné dny nebo svátky, které jsou s rodnými zeměmi vašich expatů spjaté. Seznam mezinárodních dní nezávislosti najdete i na Wikipedii.

 

cheese

Významné dny domovských zemí vašich zaměstnancům oslavte tradičními pokrmy.

 

4. Ubytujte je společně v jednom komplexu

Jak jsme nedávno psali, pro firmy, které zaměstnávají větší množství cizinců, je praktické, když si je všechny ubytují pod jednou střechou, protože to zjednodušuje komunikaci. 

Cizincům život v jednom komplexu potom poskytuje více možností k networkingu mezi sebou (a s ostatními cizinci ve městě) a zpříjemňuje jim adaptaci na nové prostředí. Vaši zaměstnanci mohou společně dojíždět na pracoviště v jednom autě, čímž budou šetřit životní prostředí i vlastní náklady

Pokud vaše firma sídlí v Brně, tím nejlepším místem pro ubytovávání zahraničních zaměstnanců je bezesporu Domeq a od listopadu i Domeq 2 & 3, který bude nabízet luxusní jednotky s rekuperací vzduchu, nádherným výhledem na město a přepychovým industriálním designem. Všechny domqové budovy najdete na Dornychu, odkud je to všude blízko. Pokud byste si chtěli rezervovat jednotky, napište nám e-mail na brno@foreigners.cz.

V Praze je potom k tomuto účelu vhodná Harfa Residence, kterou díky její výrazné žluté barvě uvidíte už z vlaku při příjezdu do české metropole. 

 

Přihlaste se k našim HR novinkám

Nechte nám svůj email a dostávejte užitečné tipy nejen pro zaměstnavatele expatů v České republice.

 

5. Pomozte jim s imigrací a relokací

V neposlední řadě je klíčové (nebo spíš nutné) se přesvědčit, že mají vaši zahraniční zaměstnanci vše v pořádku po imigrační a relokační stránce

Zaměstnáváte Brity? Přeptejte se jich, jestli mají po Brexitu platné pobytové oprávnění. Pracují u vás třetizemci, kteří k vám byli převedení z mateřské firmy? Ujistěte se, že mají veškerou dokumentaci v pořádku a splňují všechny podmínky. Hledají vaši expati místo k bydlení? Pomozte jim ho najít. 

Se všemi těmito záležitostmi vám umíme pomoct, takže na to rozhodně nebudete sami. Když budete pravidelně sledovat naše blogy, číst naše newslettery a účastnit se našich webinářů, nic vám neunikne. Imigrační záležitosti za vás vyřešíme i napřímo. Stačí si vybrat z balíčku našich služeb.

 

Zdroj foto: fahribaabdullah14, pixabay.com, Polina Kovaleva, pexels.com

Tereza Walsbergerová

Hello! I'm Tereza and I'm a wordsmith and literature nerd from Brno. Although I was born and raised in the Czech Republic, I know all too well from my time living in Texas what it's like to be a "stranger in a strange land." I am excited to share all kinds of information with y'all!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *