Pomoc s byrokracií pro cizince v šestém městě Česka: Foreigners spouští pobočku v Pardubicích

Město perníku se od 1. dubna 2023 stává další lokací, kde se můžete obrátit na imigrační experty z Foreigners. V čele s Martinou Chalupníkovou, sympatickou blondýnkou, která se několik let zpátky připojila do našeho pražského týmu a pak královéhradeckého, otevíráme ve východočeských Pardubicích novou franšízu. Dohromady tak kanceláře Foreigners nyní najdete v šesti českých městech – kromě Pardubic zmíněný Hradec Králové, Praha, Brno, Olomouc a Plzeň.

Martina s CEO Foreigners Andreou (uprostřed) a COO Alenou

Z přidání Pardubic do naší tmavě zelené mapy kanceláří máme obrovskou radost nemůžeme se dočkat spolupráce s vámi, kdo jste:

  • firma relokující cizince (i jejich rodiny) do Česka
  • sportovní klub, který nabírá sportovce ze zahraničí
  • cizinec, který se stěhuje do Česka za studiem, prací či rodinou
  • personální agentura, která by využila našich realitních služeb
  • univerzita se studenty ze zahraničí
  • organizace, která sama nabízí služby pro cizince a pořádá pro ně akce
  • majitel nemovitosti na pronájem, správu i prodej
  • kdokoli se zájmem o naše služby

Pardubice jsou hubem, které fandí začínajícím podnikatelům. Ukázkou je například místní podnikatelský inkubátor P-PINK, který byznysovým benjamínům pomáhá v cestě za úspěchem. Desáté největší město Česka podporuje rozvoj sportu, kultury i ten všeobecný. „Pardubice jsou mojí srdcovkou a věřím, že služby Foreigners přinesou zahraničním klientům v našem městě mnoho pozitivního. Budu se o to maximálně snažit,” hlásí Martina Chalupníková, hlava Foreigners Pardubice.

Co ji přimělo k tomu, aby se sama postavila do vedení franšízy? Jak dlouho celý proces trval? Co ji na práci s expaty a pro expaty nejvíc baví? To se dočtete v našem rozhovoru.

Martina v Pardubickém podnikatelském inkubátoru P-PINK

Martino, jak dlouho jsi ve Foreigners a kterými všemi pozicemi jsi prošla?

Ve Foreigners pracuju pátým rokem, konkrétně jsem nastoupila 1. dubna 2019 do pražské kanceláře. Jasně si vybavuju ten moment, kdy jsem na Instagramu viděla video se zakladateli, Andreou a Vojtou. Paradoxně jsem nebyla žádný instagramový fanda a o to víc si cením příležitosti, která se mi naskytla. Podívala jsem se na video a cítila jsem z něj obrovský optimismus a hned jsem pochopila firemní vizi. V tu dobu jsem byla zaměstnaná v rodinné svatební agentuře v Pardubicích, ale moc jsem si přála pracovat s cizinci. Zeptala jsem se proto ve Foreigners na volné pozice a zrovna žádné nebyly… A pak za týden přišlo překvapení – zavolali mi s nabídkou pracovat jako office coordinator a já nemohla být šťastnější.

To zní jako splněný sen. Co se dělo dál?

Vstupní pohovor s tehdejším ředitelem pražských Foreigners Radoslavem byl ten nejlepší, co jsem zažila. Trval hodinu a třicet minut a mně přišlo, že nikam jinam bych se nehodila víc. Vtipné bylo, že jsem nastupovala místo Šárky, bývalé letušky, která byla taky z Pardubic. Osud! V Praze jsme měli ten nejlepší česko-slovenský tým. Byli jsme víc než kolegové, moc jsme si rozuměla s Radoslavem a taky imigrační konzultantkou Dankou a oba pro mě byli a jsou velkou inspirací.

Pak tě ale čekal přesun.

Uplynul rok a já jsem se rozhodla přestěhovat blíž nebo do mého rodného města, Pardubic, a nejezdit každý den vlakem do práce. A tak jsem s Martinem Havlíkem z Foreigners v Hradci Králové probrala možnosti, jestli bych se mohla připojit k nim, a dohodli jsme se. Byla to doba, kdy mě taky hodně bavilo učit se vařit a péct a chtěla jsem od sebe víc oddělit svoje pracovní aktivity. A tak jsem na půl úvazku měla v Hradci na starosti klienty ve Foreigners společně s báječnou bývalou kolegyní Kateřinou a k tomu jsem vařila a pekla v To je Bistro. Po roce jsem z bistra odešla a od 1. dubna (zase) 2020 zůstala naplno ve Foreigners.

Ty vždycky začínáš na apríla, evidentně.

Že jo, je to magické! V dubnu jsem i narozená… V Hradci jsem působila jako office coordinator a k tomu imigrační konzultant. Naše kancelář byla malá, a tak jsme všichni dělali různé typy práce a vzájemně si pomáhali. Převážně byli mými klienty studenti medicíny na Karlově univerzitě. Potkala jsem lidi z celého světa, většinou z Iránu, což je moje oblíbená země, taky z Indie, Pákistánu, Dubaje, Abu Dhabí. Po roce a půl jsem zkusila spolupracovat s jinou realitní kanceláří v Pardubicích, abych se naučila prodávat nemovitosti, absolvovala jsem kurz realitního makléře a získala oficiální certifikát. Podařilo se mi získat velký projekt nájemného bydlení v ulici Hradecká, který teď prochází renovací. Byla jsem zodpovědná za dvě nejdůležitější části byznysu – povolení k pobytu pro zahraniční studenty a k tomu pronájem bytů v Hradecké, jak pro Erasmáky, tak pro jiné krátkodobé i dlouhodobé pronájmy.

Kdy a proč jsi začala uvažovat o otevření pobočky Foreigners v Pardubicích?

Upřímně řečeno, minulý rok jsem Martina a Martinu, majitele Foreigners v Hradci, tlačila do toho, aby přijali dalšího člena týmu. Chyběl mi kolega, společné plánování, plnění cílů, sdílení nových nápadů, které je pro mě v práci důležité a taky to celou naši firmu posouvá kupředu. To se ovšem nepovedlo, a tak na mě v létě přišla pracovní krize. Odjela jsem do Norska, do přírody, a vrátila jsem se s dávkou nové energie, hlavou plnou nápadů a motivací. Když jsem měla za sebou vrchol sezóny se zahraničními studenty, vydala jsem se spolu s mým bratrem a rodiči do Portugalska, na Azory. A tam se ve mně začala formovat myšlenka na to, že za stávající situace v Hradci potřebuju změnu. Ale nevěděla jsem, jak reagovat.

Chtěla jsem pracovat pro jednu firmu a soustředit se na jednu cestu. Poprvé mi něco takového problesklo hlavou o Vánocích. Věděla jsem, že bych tak dala 100% pozornost svému rodnému městu a že bychom Pardubice a Hradec odděleně byli silnější, efektivnější, že bychom se učili novým dovednostem jak na poli realitním, tak v imigračních službách, protože jsme měli spoustu klientů v obou regionech. A tak jsem 5. ledna 2023 dala výpověď v realitní kanceláři v Pardubicích, i když jsem nevěděla, co nového mě čeká… Ale rozhodla jsem se a to byl pro mě podstatný krok. Věřila jsem, že má smysl přinést služby Foreigners přímo do Pardubic.

Jak dlouho celý proces trval – od první myšlenky po otevření franšízy?

Nejtěžší byl ten první týden po Vánocích. Byla jsem v práci a vzhledem k plánům, které se mi rozvíjely v hlavě, jsem byla pochopitelně myslí někde jinde. Do toho mi „náhodně“ volal Vojta (spoluzakladatel Foreigners – pozn. red.) a požádal mě o pomoc s pronájmem dvou domů v Hradci. Dohodli jsme se na spolupráci a já jsem navrhla, jestli bychom spolu ten následující týden, až bude v Hradci, nemohli zajít na kafe. Šli jsme a Vojta byl prvním, komu jsem se se svým nápadem svěřila. Druhý den mi volali společně s Andrejkou a probírali jsme možnosti. Vnímala jsem od nich velkou podporu a byla jsem za to moc vděčná. Samozřejmě nebylo vůbec snadné otevřít toto téma s Martinou a Martinem z hradecké pobočky a naše diskuze byla plná emocí, ale když se dívám zpětně, jsem na nás hrdá, jak jsme situaci zvládli s respektem, lidskostí a vzájemnou podporou. Proto bych všem čtyřem chtěla poděkovat za hladký průběh a důvěru ve mně. Franšízu jsme připravili na zprovoznění za dva měsíce od mého prvotního návrhu.

Napadlo tě na začátku tvé kariéry ve Foreigners, že by sis otevřela vlastní pobočku?

Vůbec. Bylo to naprosto nečekané. Řekla bych, že ideálním receptem na to, jak ve firmě růst, je věřit v ni a nechat se inspirovat její/m CEO v profesním i osobním životě. Jsme tolik ovlivnění lidmi kolem nás a naší prací a život nám přirozeně ukazuje, že můžeme naslouchat vlastnímu srdci a začít novou kapitolu. Stačí jen chytit příležitost za pačesy.

Co tě na práci ve Foreigners nejvíc baví?

Každý den si užívám to, jak je moje práce různorodá. Potkávám klienty z celého světa. Díky tomu se cítím plná energie, svobody, kreativity, učím se hodně nového a zlepšuju se. Nemám ráda stereotyp a vyhovuje mi to, že si sama s klientem nastavím schůzky, jak nám to oběma vyhovuje. Výhodou je určitě to, že můžeme pracovat online a tím být kolikrát efektivnější

Baví mě lidi a baví mě na sobě pracovat. Těším se na spolupráci se společnostmi i individuálními klienty a na objevování řady nových nemovitostí k pronájmu nebo prodeji. V budoucnu bych chtěla nabrat kolegy, kteří budou mít podobnou vášeň pro práci s cizinci a pozitivní energii. Pojďme ze sebe dostat to nejlepší!

Přihlaste se k našim HR novinkám

Nechte nám svůj email a dostávejte užitečné tipy nejen pro zaměstnavatele expatů v České republice.

Lucie Smith

Zdravím! Do komunity cizinců v Česku jsem pronikla nejprve jako lektorka češtiny, později jako markeťačka a nakonec jsem si vzala jednoho Američana. I proto vím, jak náročné může být papírování spojené se zahraničními zaměstnanci, a je mi ctí vám prostřednictvím blogu tento nelehký úkol zjednodušit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *