10 českých vánočních zvyků pro vaši vánočně-adaptační party

Málokterý národ má tolik vánočních zvyků jako Česká republika. Vysvětlete třeba Američanovi, proč svobodné dívky o svátcích hází poslepu pantoflem, proč jíme ke štědrovečerní večeři tučnou rybu plnou kostí nebo že nám dárky nosí de facto miminko – Ježíšek. Přitom jsou to pro české prostředí tak typické a krásné tradice, že většina z nás si bez alespoň několika z nich nedokáže konec roku představit. Chtěli byste svému mezinárodnímu týmu přiblížit české Vánoce, aby zase o krapet víc poznali místní kulturu? Uspořádejte u vás ve firmě předtím, než se rozutečeme k ozdobeným stromečkům, takové Vánoce nanečisto. Program jsme pro vás připravili, včetně toho, kde seženete potřebné propriety.

Vánoční setkání s praktickými ukázkami toho, jak nejkrásnější svátky roku slavíme v naší zemi, jsme organizovali například v colivingové rezidenci Domeq, kterou dlouhodobě spravujeme, a kde nájemníci pocházejí z nejrůznějších koutů světa. Byly to pro ně vždycky vzrušující momenty krájet jablko a čekat, co se v jeho prostředku objeví, nebo pouštět po vodě skořápky ořechů, a zároveň si užili společný čas. Takový vánoční workshop může cizincům usnadnit adaptaci na nové prostředí. A navodit ve vašich kancelářích kouzelnou a přátelskou vánoční atmosféru.

Tak co, zkusíte to?

vánoční tradice

Na vánoční akci pro vaše (nejen) mezinárodní kolegy můžete zařadit:

  • Rozkrajování jablka

Snad nejjednoduší a nejznámnější česká vánoční tradice. Kupte červená jablka – množství podle toho, jak velký kolektiv máte. Seženete je v každém supermarketu, klidně se obsluhy přeptejte, jestli by vám nedali celou bedničku, ať se vám v obyčejných sáčcích jablka nepotlučou.

Pak už stačí jen dát do placu pár nožíků – ujistěte se, že jsou dostatečně naostřené, jelikož není nic horšího než tupý nůž a záchranku taky volat nechcete – a vysvětlit účastníkům, co mají dělat.

Jablko se rozkrajuje napříč, obyčejně po štědrovečerní večeři. Ideální je  po rozkrojení objevit pěticípou hvězdu, která na další rok předpovídá zdraví a štěstí. Naopak křížek předznamenává neštěstí, nemoc či smrt. Klasickou zábavou je porovnávání toho, kdo má hezčí a větší hvězdu. (protože pssst, ta je tam přece vždycky!)

Rozkrájená jablka neváhejte využít jako občerstvení 🙂

české vánoční tradice

  • Lití olova

Trochu alchymistická a magická činnost a jeden z nejstarších zvyků, jehož kořeny sahají až do starověkého Řecka. Vánoční soupravu na lití olova před svátky seženete snadno – prodávají je v hračkářstvích, papírnictvích, v obchodech s bytovými doplňky, v knihkupectvích – třeba v Knihy Dobrovský. Sadu taky můžete objednat online – najdete na Agátin svět nebo Alze.

Sada zpravidla obsahuje odlévací pánvičku s držákem a olověné mince s motivy a jejich vysvětlením. Potřebovat budete ještě větší, ideálně plechový lavor, nebo hrnec. Rozžhavíte kousek olova a vlejete jej do nádoby se studenou vodou. Tak vzniknou různé tvary, které napovídají, co dotyčného v příštím roce čeká.

Nezapomeňte po použití olovo správně vytřídit – patří mezi kovy, proto se vyhazuje do kontejneru na kovy, případně je můžete zavézt do sběrného dvora.

lití olova

  • Pouštění lodiček

Další česká štědrovečerní tradice, která hledí do budoucnosti. Pouštění lodiček ze skořápek vlašských ořechů je kromě kouzelného zážitku taky krásná světelná podívaná.

Potřebovat budete:

  • skořápky vlašských ořechů – celé ořechy můžete objednat online nebo se dají najít u stánkařů s vánočním zbožím (jmelí apod.), loupání ořechů si buď užijte coby relaxační fyzickou činnost nebo je oloupejte společně s kolegy jako teambuildingovou přípravu na samotnou vánoční party
  • krátké vánoční svíčky – seženete například v Brně u Stoklasy nebo na Tvorboshop
  • nádobu na vodu
  • zapalovač/sirky

Svíčky dole mírně roztavte, abyste je voskem mohli připevnit do skořápky. Zapalte a nechte loďku plout po hladině spolu s ostatními. Pozor, každý si svoji loďku vyrábí a pouští na vodu sám.

Podle toho, jak se čí loďky drží při sobě, kam loďka pluje, určujeme, co majitele loďěk v nadcházejícím roce čeká.

lodičky

  • Darované jmelí

Jmelí je jedním z nejznámějších symbolů nejen českých Vánoc. Říká se, že darované jmeli chrání obdarované před nemocemi a vnáší do domácnosti spokojenost, štěstí a odvahu. Obdarujete se proto s kolegy navzájem snítkou jmelí – kromě funkce zaštiťovatele zdraví a pohody krásně vypadá a navozuje sváteční atmosféru.

Jmelí pořídíte na Rohlíku, v zahradnictvích, obchodech s dekoracemi nebo u stánků na vánočních trzích.

  • Házení střevícem

Tento zvyk si mohou vyzkoušet vaše nezadané zaměstnankyně (ze zahraničí). Stačí si stoupnout do místnosti s pantoflí/botou v ruce, zády ke dveřím a pravou rukou pantofli/botu hodit za sebe. Když ukazuje špičkou ke dveřím, “hazečka” příští rok poputuje z domu, čili se vdá. Když špička míří opačným směrem ode dveří, dotyčná ještě zůstane doma (svatba nebude, neodejde z domu).

  • Šupina pod talířem

I v pradávnu lidé toužili po více penězích a majetku. Proto si dávali pod talíř se štědrovečerní večeří rybí/kapří šupinu, která jim měla přinést bohatství.

Seznamte své kolegy i s touto tradicí, kterou mnoho domácností stále dodržuje. Na šupiny se můžete přeptat v lokálních prodejnách ryb, v Praze a Brně třeba v Ocean 48.

  • Vánoční cukroví

Co by to bylo za vánoční večírek bez perníčků, lineckého, rohlíčků a spol.! České vánoční cukroví je specifické a lákavé ochutnat. Na své akci s expaty můžete kromě naservírovaných kousků uspořádat dejme tomu ochutnávku vánočního cukroví, kdy hosté z ciziny mohou hádat, jak se dané cukroví jmenuje, nebo dávat body, který druh jim chutná nejvíc. Schválně, jestli se čeští a zahraniční zaměstnanci shodnou!

Vánoční cukroví můžete objednat (doporučujeme s co největším předstihem), požádat o něj někoho z kolegů/kolegyň, pokud je to něco, co jeho/ji baví, anebo pečení můžete zařadit jako jednu z teambuildingových aktivit – mezi tradice se řadí jak samotné pečení, tak jedení.

cukroví

  • Vánoční stromek

Rozsvícený vánoční stromek rozzáří oči i vašich kolegů, ať jsou to Češi nebo cizinci. Klidně vyberte pro účely večírku menší stromek. Živý stromek koupíte v obchodech typu OBI, v zahradních centrech, květinářstvích, venku na náměstích. Pokud se rozhodnete pro umělý stromek (výhoda je, že ho můžete vytahovat každoročně, ale zase nevoní), můžete objednávat na Jysk.cz, v IKEA nebo na Bonami.

  • Betlém

Tři králové, malý Ježíšek, Maria s Josefem, zvířata… Slavný biblický příběh je součástí českých Vánoc a s cizinci na něm třeba můžete potrénovat jejich češtinu – ať ukazují, která postava je která, co dělá, jak vypadá, a proč je v Betlémě. 

Pro vaše večírkové účely určitě postačí betlém papírový – objednávat můžete kupříkladu z Třebechovického muzea betlémů.

  • Vánoční dárky

To nejtypičtější. Rozšířené po celém světě. Jaké jsou typické české dárky? Pyžamo, knížka, ponožky? Rozjeďte diskuzi a připravte pro své zaměstnance drobné dárečky na památku nebo udělejte napříč týmem secret Santu s tím, že každý přinese jeden dárek, dá ho pod stromeček a pak si tam vezme jiný – od koho asi je? To vyžaduje pátrání!

jablko

Jak vidíte, z takového vánočního setkání se může vyklubat příjemný předvánoční den/dopoledne/večer – záleží, co lépe zapadá do vašeho prosincového firemního dění. Seznámení se s českými vánočními tradicemi zahraničním zaměstnancům dá nahlédnout do naší mentality a možná i víc pochopí, jak my Češi uvažujeme, co máme rádi a proč. Což při práci v české firmě rozhodně vylepší synergii a třeba i proboří bariéry.

Přejeme vám vydařené vánoční firemní sešlosti a spoustu vzájemného porozumění v multikulturních týmech.

Foto: Domeq vánoční party, Pavel Beran

Lucie Smith

Zdravím! Do komunity cizinců v Česku jsem pronikla nejprve jako lektorka češtiny, později jako markeťačka a nakonec jsem si vzala jednoho Američana. I proto vím, jak náročné může být papírování spojené se zahraničními zaměstnanci, a je mi ctí vám prostřednictvím blogu tento nelehký úkol zjednodušit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *