Od 1. ledna bude MVČR živnostníkům zřizovat datové schránky

#LatestNewsCzechia Zaměstnáváte cizince na IČO? Pokud v Česku spolupracujete se zahraničními externisty, je dobré je upozornit, že jim v období od 1. ledna do 31. března 2023 bude automaticky zřízena datová schránka. Rádi byste se v tématu zorientovali? Připravili jsme pro vás krátký článek o tomto užitečném pomocníkovi pro kohokoli, kdo dlouhodoběji pobývá na území ČR.

All self-employed people will have their Data Mailbox set up from 1 January 2023.

Datové schránky budou živnostníkům automaticky zřízeny začátkem roku 2023.

 

K čemu je datová schránka

Systém datových schránek je systém veřejné správy, který umožňuje zasílání a přijímání elektronických dokumentů od úřadů. Využijete ho například při komunikaci se soudy, policií a dalšími institucemi. To vše bez čekání ve frontách.

Účelem je v zájmu digitalizace v co největší míře nahradit klasické dopisy. Dokument, který byl zaslán datovou schránkou, se bude chovat stejně tak, jako by byl podepsán vaší vlastní rukou. 

Datové schránky jsou zdarma jen pokud je budete využívat výhradně pro komunikaci se státními institucemi. 

 

Proč si datovku pořídit

  • Dokumenty zaslané přes datovou schránkou nahrazují váš podpis.
  • Už nemusíte nikdy čekat ve frontě.
  • Už nemusíte platit drahé poštovné za doporučené dopisy nebo ověřování podpisu.
  • Nemusíte kontrolovat úřední hodiny. Datovka se dá použít kdykoli a kdekoli.
  • Žádné stresy se lhůtami – dokud dokument odešlete datovkou do půlnoci posledního možného dne, automaticky se bere jako přijatý.
  • Ve schránce vám po dobu 3 měsíců zůstane veškerá komunikace. To se hodí, pokud po vás bude někdo chtít důkaz, že jste dokument opravdu zaslali. Pozor, do 3 měsíců je třeba dokumenty uložit do „datového trezoru“, jinak o ně přijdete.

Proč nelze dokumenty zaslat e-mailem? E-maily jsou pro úřady nedostačující, protože si u nich nemohou ověřit vaši identitu. U datových schránek ji ověřenou mají, protože jste ji získali na základě ověření totožnosti třetí stranou (např. Czech POINT nebo Bankovní identita).

 

Přihlaste se k našim HR novinkám

Nechte nám svůj email a dostávejte užitečné tipy nejen pro zaměstnavatele expatů v České republice.

 

Povinnost platí i pro živnostníky-cizince

V tuto chvíli datovku nemusí mít úplně každý. Nově se ale povinnost bude vztahovat na všechny, co si v Česku zřídili živnost (tedy ti, kdo jsou OSVČ a mají IČO). Těm bude datová schránka automaticky zřízena začátkem nového roku. Platí to samozřejmě i pro cizince, kteří o tom často ani nevědí. Je tedy dobré jim říct, že jim mezi 1. 1. 2023 a 31. 3. 2023 přijde dopis do vlastních rukou s přístupovými údaji.

Pozor, povinnost platí i pro živnostníky, kteří mají činnost přerušenou/pozastavenou! 

Pozor, po obdržení informací mají živnostníci 15 dní na to, aby se do schránky přihlásili a tím ji aktivovali. Pokud tak neučiní, schránka se aktivuje automaticky.

Rovněž je dobré vědět, že každý, kdo má datovou schránku, by přes ni měl podat i daňové přiznání. Samozřejmě to platí jen pro ty, kdo včas obdrží přístupové informace (+ 15 dní).

 

Zřízení datové schránky 

Živnostníkům bude datová schránka zřízena automaticky. Do té doby, než jim přijdou přístupové údaje, tudíž nemusí nic dělat. Datovku si ale může každý zřídit i sám, a to hned několika způsoby. 

Asi nejpřímočařejší postup je osobně se dostavit na pobočku České pošty, konkrétně Czech POINT, kde žadateli schránku na základě identifikace totožnosti založí. 

Pokud se vám nechce stát ve frontách, vše se dá udělat i online. Přes Bankovní identitu/Portál občana. Podrobné instrukce najdete ZDE.

Zajímá vás více o zaměstnávání cizinců v Česku – vízové a jiné imigrační záležitosti, rozhovory, tipy z praxe? Sledujte náš blog a odebírejte náš HR newsletter, aby vám nic neuniklo!

Article sources: Česká pošta, CDR, Podnikatel.cz, chcidatovku.gov.cz
Image source: Pexels.com

Tereza Walsbergerová

Hello! I'm Tereza and I'm a wordsmith and literature nerd from Brno. Although I was born and raised in the Czech Republic, I know all too well from my time living in Texas what it's like to be a "stranger in a strange land." I am excited to share all kinds of information with y'all!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *