Jak si cizinci v Česku mohou nechat proplatit očkování proti COVID-19

Třetizemci, kteří v Česku mají dlouhodobý pobyt a zároveň nejsou kryti veřejným zdravotním pojištěním, se od 11. června mohou nechat naočkovat proti nemoci COVID-19. Obě dávky vakcíny si ale musí zaplatit. Většina pojišťoven, které v ČR poskytují komplexní pojištění pro cizince, se však zavázala, že očkování expatům refunduje. Pokud se vás vaši zahraniční zaměstnanci ptají na očkování pro své rodinné příslušníky, kteří v ČR nejsou zaměstnaní, nebo třeba zaměstnáváte externisty, poraďte jim, aby po druhé dávce svou pojišťovnu požádali o proplacení.

 

Third-country residents have been able to register since 11 June.

Cizinci se u nás mohou nechat očkovat od 11. června.

 

Cizinci třetích zemí pobývající na území ČR nad 90 dní, kteří nejsou kryti veřejným zdravotním pojištěním, se mohou průběžně nechat očkovat od 11. června a to tak, že se zaregistrují na speciální stránce pro samoplátce. Jakmile jim přijde esemeska, mohou si vybrat datum a místo, kde bude očkování provedeno. S sebou si musí vzít kromě dokladů o identitě o pobytu také platební kartu, kterou každou dávku vakcíny na místě uhradí.

Pokud se takoví cizinci plánují nechat očkovat, zdůrazněte jim, že si mají uschovat doklad o platbě za obě dávky vakcíny. Právě tyto doklady totiž budou klíčovými důkazy, které expati využijí v žádosti o refundaci, kterou budou posílat svojí pojišťovně. 

 

Komplexní zdravotní pojištění pro cizince

Vakcína proti koronaviru není levnou záležitostí (cena se pohybuje mezi 810-850 Kč za dávku), a proto se hodí, že si ji expati budou moci u většiny českých komerčních pojišťoven nechat proplatit z komplexního zdravotního pojištění pro cizince.

Komplexní zdravotní pojištění pro cizince je něco, co musí mít každý expat, který v České republice pobývá déle než 90 dní a zároveň není krytý veřejným zdravotním pojištěním. Toto speciální pojištění pro cizince se dá najít v nabídce mnoha soukromých zdravotních pojišťoven, které v Česku působí. Konkrétně se jedná o pojišťovny Slavia pojišťovna, PVZP a.s., UNIQA pojišťovna, ERGO pojišťovna, Maxima pojišťovna a AXA Assistance.

Valná většina z těchto pojišťoven již avizovala, že očkování proti COVID-19 expatům bude hradit z produktu komplexní zdravotní pojištění pro cizince na základě oznámení o škodné události ze strany klienta

Proces vypisování škodné události a současná žádost o proplacení obou dávek vakcíny je u všech pojišťoven podobný. Liší se ale drobnými detaily, které je dobré si objasnit, než svým zaměstnancům tento postup doporučíte aplikovat u jejich rodinných příslušníků a přátel.

 

Slavia pojišťovna

Pokud je cizinec pojištěný u Slavie, proces žádosti o refundaci je velmi jednoduchý. Slavia se zavázala, že očkování bude proplácet klientům, kteří si zakoupili jejich produkt Comprehensive healthcare insurance for foreigners (s krytím přes 3 mil.), a to na dobu alespoň 90 dnů. 

Proplácet bude 850 Kč za každou dávku (tj. 1 700 Kč celkem) a expati si mají o proplacení zažádat až po obdržení druhé dávky (stejně je tomu i u ostatních pojišťoven). 

Aby se cizinec k penězům dostal, je třeba vyplnit formulář o škodné události “Notification of Loss Event” v angličtině nebo v ruštině – a přiložit k němu originály potvrzení o platbě z obou dávek vakcíny. Jakmile jsou všechny potřebné dokumenty zkompletované, je třeba je poslat na tuto adresu:

Slavia pojišťovna a.s.
Táborská 940/31
140 00, Praha 4

V případě nesrovnalostí nebo dotazů klientům Slavie rádi pomůžeme. Stačí se na nás obrátit. Popřípadě je možné spojit se přímo s pojišťovnou na čísle +420 255 790 111.

 

Přihlaste se k našim HR novinkám

Nechte nám svůj email a dostávejte užitečné tipy nejen pro zaměstnavatele expatů v České republice.

 

PVZP a.s.

PVZP a.s. avizovala, že klientům bude poskytoval refundaci vakcíny v plné výši. Proplácet bude očkování klientům, kteří si u ní zakoupili produkt Foreigners’ Comprehensive Medical Insurance ve variantě Plus nebo Exclusive. 

Cizinci peníze dostanou na základě dokumentů, které je třeba PVZP doložit společně s vyplněním formuláře o pojistné události. Mezi tyto dokumenty řadíme:

  • Doklad o platbě za obě dávky očkování
  • Očkovací kartu (kopie) nebo lékařskou zprávu o očkování

O refundaci může cizinec požádat tak, že dokumenty PVZP buď zašle e-mailem společně s první stranou formuláře o pojistné události, nebo tím, že osobně navštíví jakoukoliv pobočku pojišťovny VZP, a.s. a vše doloží pracovníkům přímo tam.

V případě nesrovnalostí nebo dalších dotazů je PVZP cizincům připravena pomoci na e-mailu info@pvzp.cz nebo telefonním čísle 233 006 311.

 

UNIQA pojišťovna

I UNIQA bude očkování svým klientům z ciziny proplácet, a to všem, kteří si u nich pořídili produkt Complex health insurance for foreigners. Expatům bude pojišťovna vyplácet částku ve výši maximálně 2 x 810 Kč

Jak si rodinní příslušníci vašich zahraničních zaměstnanců mohou u UNIQy zažádat o refundaci? Stejně jako u Slavie a PVZP bude třeba vyplnit oznámení o škodné události. To lze učinit na webových stránkách pojišťovny pod záložkou “cestování/vaccination”. Druhá možnost je vyplnit papírový formulář, který můžete najít zde.

Stejně jako Slavia a PVZP, i UNIQA vyžaduje podpůrné dokumenty, které dokážou, že cizinec opravdu na očkování byl. Je tedy třeba doložit doklady o zaplacení obou dávek vakcíny stejně jako očkovací kartu nebo jiný doklad o očkování, na kterém bude datum vakcinace.

Pokud si vaši zaměstnanci vyberou možnost papírového formuláře, je třeba jej s ostatními dokumenty zaslat na adresu:

UNIQA pojišťovna a.s.
Oddělení cestovního pojištění
Evropská 136
160 12 PRAHA 6

 

ERGO pojišťovna

I u ERGO pojišťovny je postup obdobný. Pokud si rodinní příslušníci vašich zaměstnanců u této společnosti zakoupili produkt Comprehensive medical insurance for foreigners Welcome, mají podle pojišťovny nárok na refundaci v celé výši platby.

Potřeba je jen (až po administraci druhé dávky vakcíny) vyplnit formulář o pojistné události zde nebo zde a zaslat jej na adresu pojišťovny společně s potvrzeními o platbě (originály) a očkovací kartou (kopie) nebo lékařskou zprávou.

Adresa pojišťovny je:

ERGO pojišťovna, a.s.
Vyskočilova 1481/4
140 00 Praha 4 

V případě dotazů se na pojišťovnu můžete obrátit přímo na jejich e-mailu info@ergo.cz.

 

Maxima pojišťovna

Maxima pojišťovna také vakcínu proplácí, a to klientům, kteří si u ní zakoupili produkt Standard Comprehensive Health Insurance of Foreign Nationals (popřípadě ten stejný produkt ve verzi “Exclusive”). Jediná podmínka je, aby klienti měli toto pojištění alespoň na 4 měsíce.

Maxima poskytne refundaci odpovídající ceně vakcíny na základě potvrzení o platbě za obě dávky, které jim cizinec poskytne.

Potřeba je vyplnit oznámení škodné události, kde expat vypíše číslo bankovního účtu, na které pojišťovna částku vyplatí. Součástí žádosti musí být také lékařská zpráva nebo kopie očkovací karty.

Maxima preferuje, aby cizinci škodnou událost uplatňovali online, nicméně vyplnit se dá i papírový formulář. Ten mohou expati zaslat na adresu:

Maxima pojišťovna a.s.
Italská 1583/24
120 00 Praha 2 Vinohrady

V případě dotazů je možné Maximu kontaktovat pomocí tohoto formuláře.

 

AXA Assistance

AXA Assistance je z výše uvedeného seznamu soukromých pojišťoven, které v ČR nabízejí služby pro cizince, jediná, která očkování proplácet nebude

Proplácet jej nebude ani těm expatům, kteří si u Axy zakoupili produkt Complex Health Insurance for Foreigners. Pokud si přejete toto téma s pojišťovnou probrat osobně, je možné je kontaktovat na e-mailu zakaznickalinka@axa-assistance.cz.

 

Chtěli byste svým kolegům z ciziny poskytnout všechny tyto informace přehledně v anglickém jazyce? Pošlete jim odkaz na verzi tohoto článku napsanou pro expaty

Shání vaši zaměstnanci pro své rodinné příslušníky komplexní pojištění pro cizince a vy byste jim rádi pomohli? Stačí se obrátit na nás a my se o vše postaráme.

 

Zdroj foto: by geralt, pixabay.com
Zdroje článku: maximapojistovna.cz, uniqa.cz, ergo.cz, pvzp.cz, slavia-pojistovna.cz, axa-assistance.cz

Tereza Walsbergerová

Hello! I'm Tereza and I'm a wordsmith and literature nerd from Brno. Although I was born and raised in the Czech Republic, I know all too well from my time living in Texas what it's like to be a "stranger in a strange land." I am excited to share all kinds of information with y'all!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *