Do divadla na představení s titulkami aneb brněnská kultura se více otevírá cizincům

Hledáte něco, čím vaše mezinárodní týmy obdarovat za odměnu nebo k narozeninám? V Brně máte hned několik možností. Například program Národního divadla Brno nabízí inscenace s českými, anglickými i německými titulkami. Vašim (nejen) zahraničním zaměstnancům tak můžete dopřát různé druhy kulturních zážitků včetně baletu, opery a činoherních představení. V programu najdete divadelní perly jako Labutí Jezero, Prodaná nevěsta nebo třeba Piková dáma.

Bar

Z opery Prodaná nevěsta, která bude v dubnu a květnu uvedena v Janáčkově divadle.

 

Dostupnost kultury v Brně

Co do počtu cizinců je Brno v České republice na druhém místě. Relokují se sem jak zahraniční studenti, tak pracovní síla, kterou do města táhnou mimojiné příležitosti ve vašich firmách. Výhodou je také skvělý životní standard a výhodná poloha jen kousek od Vídně.

Během posledních pár let se Brno postupně přetransformovalo na město, kterému můžeme říkat mezinárodní. Je to místo, kde cizince baví žít a nemusí se tu cítit izolovaně, protože mají k dispozici služby v anglickém jazyce. Mohou se například nechat ostříhat v anglicky mluvícím kadeřnictví, objednat se k English-friendly doktorovi nebo si třeba v angličtině (i jiných jazycích) vypůjčit nebo nakoupit knihy pro sebe a své blízké v knihovnách a knihkupectvích. Výjimkou nejsou ani anglické školy či školky.

Co se týče brněnské kulturní scény, ani ta nezůstává s přístupností pro cizince pozadu. Instituce se už delší dobu snaží své programy nabízet také v angličtině. Některá divadla začala nabízet lístky na představení s titulkami jak v češtině, tak v angličtině (popřípadě i němčině). Kina se potom pomocí titulek snaží cizincům zpřístupňovat české filmy.

V Brně se také pravidelně koná hned několik mezinárodních festivalů včetně:

  • Serial Killer – mezinárodní festival seriálů a webových seriálů
  • Mezipatra – filmový festival snímků s LGBTQ+ tématikou
  • BRNO 16 – mezinárodní festival krátkého filmu
  • Cinema Mundi – mezinárodní filmový festival 
  • DANCE BRNO – festival baletu

 

Národní divadlo Brno

Pokud víte, že jsou vaši zaměstnanci z ciziny fanoušci kultury – a zejména potom divadla – lístky do Národního divadla Brno pro ně budou kýženou odměnou nebo dárkem k narozeninám

Národní divadlo Brno ve městě spravuje hned tři budovy, a to Redutu na Zelném trhu, Janáčkovo divadlo na ulici Rooseveltova a Mahenovo divadlo na Malinovského náměstí. Program inscenací je široký – vybrat si cizinci mohou z představení baletních, operních a činoherních a ve všech třech kategoriích se objevují světoznámé skvosty

Divadlo také pravidelně organizuje mezinárodní festivaly DANCE BRNO a Janáček Brno.

 

The Queen of Spades

Opera Piková dáma bude uvedena v Mahenově divadle už 28. února.

 

Pro cizince je dobrou zprávou především to, že valná většina webových stránek Národního divadla Brno byla přeložena do angličtiny i němčiny. Pokud vás zajímá, která představení jsou pro vaše zahraniční zaměstnance přístupná (tedy jsou nabízena s titulkami), stačí se jen na stránce programu v pravém horním rohu překliknout do anglické verze

V nejbližší době cizinci mohou přijít například na tato představení:

Jak již bylo řečeno, opery a činohry jsou v divadlech opatřeny českými, anglickými a často i německými titulkami. Možnost titulek se dá ověřit také u popisku každé z inscenací na stránkách divadla.

 

Theatre subtitles

Takto titulky vypadají – zobrazují se v multilingvní formě nad jevištěm.

 

Hledáte další tipy na to, jak vašim cizincům zpříjemnit život v České republice? Přečtěte si náš článek na toto téma. Poradíme vám také, kde zahraniční zaměstnance v Brně ubytovat nebo proč je vlastně vůbec zaměstnávat a jaké jsou výhody mezinárodního multikulturního týmu.

Tags: , ,

Tereza Walsbergerová

Hello! I'm Tereza and I'm a wordsmith and literature nerd from Brno. Although I was born and raised in the Czech Republic, I know all too well from my time living in Texas what it's like to be a "stranger in a strange land." I am excited to share all kinds of information with y'all!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *