Zaměstnáváme cizince: odpovědi na nejpalčivější otázky HR manažerů IV

Na webináři Zaměstnáváme cizince 2022 jsme i v letošním roce s HR manažery z celé České republiky probírali současnou imigrační a relokační situaci v zemi. Kromě vládních programů jsme se zaměřili například na pravidla očkování nebo adaptační a integrační kurzy a podělili jsme se o tipy z praxe našich konzultantů v souvislosti s Úřadem práce. I v tomto článku na vás čekají odpovědi na časté otázky týkající se právě těchto témat.

webinars 5

Oldřich Lang a Andrea Tkačuková na jednom z únorových webinářů.

 

Jak to aktuálně vypadá na ambasádách?

▶️ Téměř všechny ambasády a konzuláty přijímají žádosti o všechny typy dlouhodobých víz a povolení k dlouhodobým a trvalým pobytům. I žádosti o zaměstnanecké karty, ICT karty a modré karty (včetně přes programy) je tedy v tuto chvíli možné podávat prakticky kdekoliv. 

▶️ Pozor, situace se z důvodu války na Ukrajině liší na Ukrajině, v Rusku a v Bělorusku. Zastupitelské úřady v těchto zemích (tedy jak ambasády, tak konzuláty) v současné době nenabírají žádosti. Na Ukrajině je to tím, že jsou úřady zavřené. Co se týče Ruska a Běloruska, oficiální stanovisko Ministerstva zahraničí je, že jsou tyto žádosti pozastaveny (včetně žádostí přes vládní programy ekonomické migrace). Zatím nemáme informace o tom, jak se bude situace vyvíjet a co se stane se žádostmi, které jsou v tuto chvíli v procesu.

▶️ Aktuální stav specifických ambasád si vždy ověřujte online, popřípadě telefonicky

 

Jak je to s očkovacími a jinými certifikáty?

▶️ Očkování se vyžaduje pouze u krátkodobých víz. U dlouhodobých víz, dlouhodobých pobytů a trvalých pobytů očkování není potřeba.

▶️ Pokud jsou vaši relokující se kandidáti očkovaní ve třetích zemích, ujistěte se, že se jedná o očkovací látku, která je uznávána Evropskou unií (ruské a čínské vakcíny nebudou cizincům stačit).

▶️ V některých případech stačí, aby byl cizinec místo očkovacího certifikátu držitelem certifikátu o prodělané nemoci. I zde je však nutné, aby byly certifikáty uznávané Evropskou unií, potažmo Ministerstvem zdravotnictví ČR. Seznam je k dispozici ZDE (odstavec 2). 

▶️ Jakmile zaměstnanci s těmito certifikáty dorazí do Česka, pošlete je za doktorem nebo do vakcinačního centra, kde budou importovány do Českého systému EU COVID-19 PASS. Od této chvíle si mohou cizinci stáhnout také aplikaci Tečka a libovolně ji využívat, pokud ji budou potřebovat (např. k cestování po EU). 

 

Přihlaste se k našim HR novinkám

Nechte nám svůj email a dostávejte užitečné tipy nejen pro zaměstnavatele expatů v České republice.

 

Jaké jsou hlavní výhody vládních programů?

▶️ Zaměstnávání cizinců přes vládní programy ekonomické migrace především usnadňuje celý administrativní proces a šetří čas při nabírání a vyřizování žádostí o pobytová oprávnění. 

▶️ Zastupitelský úřad cizinci na základě programu docela rychle automaticky přidělí termín schůzky. Není potom třeba zbytečně čekat nebo se s úřadem jakkoliv “dohadovat”. 

▶️ Existuje zde také možnost nahradit některé dokumenty “pouze” písemným potvrzením.

▶️ Je také dobré vědět, že pracovníky z některých zemí (např. Indie nebo Thajsko) jinak než přes programy v ČR nezaměstnáte.

 

Na co si dát pozor na Úřadu práce?

▶️ Při nahlašování volného pracovního místa prostřednictvím hlášenky si dávejte pozor na to, aby byly údaje v ní shodné s tím, co máte v pracovní smlouvě, včetně místa výkonu práce, toho, jestli je smlouva na dobu určitou, nebo neurčitou, atd.

▶️ Co se týče minimálního vzdělání, některé Úřady práce se dívají do seznamu Národní soustavy povolání a kontrolují si, jestli souhlasí s vybranou pozicí.

▶️ Pozor, požadavky Úřadů práce se mohou lišit město od města a občas i úředník od úředníka

 

Musí firma zaměstnancům hradit adaptační a integrační kurzy?

▶️ Zaměstnavatel není povinnen tento kurz svým zaměstnancům hradit. Některé firmy to však dělají např. formou benefitu. V případě veřejných kurzů, které se konají v integračních centrech, je cena stanovena na 1500,- za účastníka

▶️ Cizinci, které jste zaměstnali na základě programů Vysoce kvalifikovaný zaměstnanec nebo Klíčový a vědecký personál, se kurzů účastnit nemusí.

▶️ Mezi další výjimky patří studenti. Jedná se však pouze o studenty akreditovaných programů v ČR. Studenti, kteří mají povolení k pobytu za účelem “ostatní” kurzy absolvovat musí.

 

Kdy se bude konat další termín webináře? 

Další termín webináře jsme zatím nestanovili, ale v dohledné době je plánujeme obnovit. O datech vás budeme informovat na Linkedinu, kde si můžete přidat i CEO Foreigners Andreu Tkačukovou.

V mezičase se můžete přihlásit k odběru našeho měsíčního newsletteru, ve kterém pravidelně přinášíme novinky z oblasti zaměstnávání cizinců.

Máte další otázky? Chtěli byste konzultovat situaci ohledně zaměstnávání cizinců u vás ve firmě? Obraťte se na CEO Andreu Tkačukovou na andrea@foreigners.cz.

Tereza Walsbergerová

Hello! I'm Tereza and I'm a wordsmith and literature nerd from Brno. Although I was born and raised in the Czech Republic, I know all too well from my time living in Texas what it's like to be a "stranger in a strange land." I am excited to share all kinds of information with y'all!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *