Nenacházíte talentované zaměstnance v Česku? Jak a proč je hledat v zahraničí

V České republice je navzdory koronavirové krizi stále velmi nízká nezaměstnanost (kolem 3,9 %). Češi – a to především ti, kteří už práci mají – se ale nehrnou na nově vypsané pozice. I z důvodu pandemie se našinci zdráhají dělat větší životní změny. Na druhou stranu cizinci u nás chtějí pracovat ve stejně houfném počtu jako před koronavirem a často s sebou přinášejí benefity, kterých by se vám s českými zaměstnanci nedostalo.

Podle magazínu LMC je pro české zaměstnavatele stále těžší obsazovat volné pracovní pozice. Částečně za to může pandemie koronaviru, která mnoho lidí uvrhla do nejistoty. Změna firmy, pozice, nebo dokonce oboru můžu pro mnohé v tuto chvíli znamenat až příliš velké riziko.

 

zahraniční zaměstnanci

Zahraniční zaměstnanci mohou české firmy obohatit v mnoha směrech.

 

Jinak řečeno, ti, co třeba nemají zrovna práci snů, ale jsou na svojí pozici alespoň průměrně spokojeni, nebudou v této době riskovat změnu. Je také třeba podotknout, že v rámci ekonomické migrace a globální mobility se český talent – zejména v IT, ve vědě a v medicíně – často přesouvá do zahraničí, čímž na našem trhu vytváří větší poptávku po kvalifikovaných zaměstnancích

Vhodným řešením situace je trendu globální mobility využít a začít nabírat zaměstnance ze zahraničí. Zaměstnávání cizinců může probíhat různými způsoby a přináší mnoho výhod. A i když se může zdát, že byrokracie spojená s imigrací těchto expatů by tyto výhody převážila, není tomu tak.

 

Cizinci nejsou plán B

Zaměstnávání cizinců by nemělo být bráno jako “second best” po zaměstnávání Čechů. Naopak, po potenciálních zaměstnancích byste se měli dívat za hranicemi České republiky rovnou, když potřebujete nějakou pozici obsadit, a nebrat je až jako druhou možnost nebo plán B.

Nezaměstnanost je v České republice stále velmi nízká. Poohlédnout se po kvalifikovaných lidech v zahraničí rovnou tím pádem dává i po krizi větší smysl, než čekat na české zájemce, kteří se třeba ani nemusí objevit.

 

Zmezinárodněte váš tým a zvyšte tak prestiž firmy

Česká republika je a bude pro cizince atraktivní destinací. Čím více nadnárodních firem a společností s mezinárodním přesahem tu bude vznikat, tím více expatů – a především těch zámožnějších – tu budeme mít

Z takových expatů se mohou snadno stát vaši klienti nebo dokonce byznysoví partneři. Spolupráce s nimi se vám bude budovat mnohem lépe, pokud se vaše firma bude sama prezentovat jako mezinárodní. Toho docílíte tím, že do vašeho týmu přijmete kvalifikované cizince. Ti vám mohou pomoci zvýšit prestiž několika způsoby:

  • Vaši čeští zaměstnanci budou “nuceni” s takovýmto cizincem komunikovat v angličtině – tím si jazyk zlepší a posunou se tak oblasti osobního rozvoje na vyšší úroveň
  • Na základě tohoto zmezinárodnění můžete postupně začít vytvářet informační kanály v angličtině (například web nebo sociální média), čímž firmu automaticky otevřete většímu množství klientů
  • Ať už se vaše firma zaměřuje na cokoliv, klienti z ciziny žijící v Česku budou vždy raději komunikovat s někým ze své země (nebo alespoň blízké země či podobné kultury), protože se budou cítit komfortněji – na základě toho se k vám potom budou vracet a doporučovat vás
  • Kulturní výměna mezi vámi a tímto zaměstnancem rozšíří vaše obzory 
  • Cizinec do vaší společnosti přinese nové hodnoty a postupy, které by v Česku třeba ani nikoho nenapadly

 

Jak a kde takového cizince nabrat

Jak už bylo řečeno, cizinci do České republiky jezdit chtějí. Je tomu tak především díky vysoké životní úrovni (uchazeči se dívají hlavně na kvalitu zdravotní péče, dopravní infrastrukturu a bezpečnost). Mnoho z nich se sem vydává za zajímavými pracovními příležitostmi, které se objevují dennodenně v oblasti informačních a jiných technologií, autoprůmyslu, filmu, nebo třeba i videoherního průmyslu

Zájemců je a bude mnoho. Jen musíte vědět, jak si je získat, a co udělat z imigračního hlediska, když už takového zájemce “ulovíte”.

K získání si kandidátů z ciziny vám jistě pomůžou už zmíněné informační a komunikační kanály firmy vedené v anglickém jazyce. Když cizinci uvidí, že má vaše společnost mezinárodní dosah (nebo alespoň snahu se tam posunout), budou mít o to větší zájem pro vás pracovat. Inzeráty na vybrané pozice také vydávejte v angličtině (popřípadě dvojjazyčně v češtině a v angličtině).

 

Přihlaste se k našim HR novinkám

Nechte nám svůj email a dostávejte užitečné tipy nejen pro zaměstnavatele expatů v České republice.

 

Nejlepším nástrojem – nebo spíše platformou – je pro hledání zahraničních zaměstnanců síť pro profesionály, LinkedIn. Jestli nemáte na LinkedInu firemní profil, v mezinárodním profesionálním světě vlastně vůbec neexistujete. Jasná a jednoduchá prezentace firmy v anglickém jazyce (popřípadě dvojjazyčně) na této síti naláká mnohem více zájemců ze zahraničí, než by se vám kdy podařilo pomocí inzerátů na klasických českých webech s nabídkami práce.

Dobrý nápad (a v dnešní době už spíše nutnost) je také zájemcům ze zahraničí umožnit, aby pohovory absolvovali na dálku – tedy pomocí videokonference. 

 

Nebát se byrokracie spojené s imigrací

Přijdou vám všechny tyto důvody pro nábor zaměstnanců z ciziny atraktivní, ale bojíte se administrativní zátěže? Bát se není třeba vůbec, protože v dnešní době tyto procesy v česku nejsou tak složité a funguje u nás mnoho organizací, které vám s tím mohou pomoci. Ne s každým cizincem také budete mít tolik papírování. Například nábor zaměstnanců ze zemí Evropské unie vás nebude stát úsilí skoro žádné (ti totiž mají neomezený vstup na trh práce). 

Třetizemci (tedy cizinci z jiných zemí než zemí EU) můžou v ČR pracovat jen v případě, že mají buď povolení k zaměstnání spolu s platným oprávněním k pobytu.

Možností, jak dostat zahraniční zaměstnance do vaší firmy, je povícero:

Pokud hledáte vysoce kvalifikované zaměstnance nebo lidi na vyšší, manažerské pozice, můžete využít i vládních programů ekonomické migrace, díky kterým by zaměstnanec dostal modrou nebo zaměstnaneckou kartu automaticky. Tyto programy s sebou přináší i další výhody.

Plánujete zaměstnávat expaty, ale nejste si jistí jak na to? My vám s tím rádi pomůžeme. Chcete se dozvědět víc zaměstnávání cizinců, včetně praktických rad ohledně imigrace a relokace? Sledujte náš blog a odebírejte měsíční HR newsletter.

 

Zdroje článku: LMC, kurzy.cz, MVCR
Zdroj foto: Tumisu, pixabay.com

Tereza Walsbergerová

Hello! I'm Tereza and I'm a wordsmith and literature nerd from Brno. Although I was born and raised in the Czech Republic, I know all too well from my time living in Texas what it's like to be a "stranger in a strange land." I am excited to share all kinds of information with y'all!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *