Platnost britských řidičských průkazů po Brexitu

Vystoupení Spojeného království z EU (Brexit) proběhne v pátek 29. března 2019. Bude “řidičák” občana Velké Británie, který žije v členském státě EU platný i poté? A budou britské řidičské průkazy stále akceptovány při cestách po EU?

Při odchodu z EU má Spojené království v plánu potvrdit mezinárodní dohodu o silničním provozu z roku uzavřenou ve Vídni v roce 1968, v angličtině „1968 Vienna Convention on Road Traffic”. Tato úmluva upravuje pravidla pro pohyb vozidel po 75 zemích, které dokument podepsaly.

Výlet do EU vs. trvalý pobyt ve státě EU

Pokud se občan Spojeného království rozhodne pro výlet do státu EU, potřebuje tzv. International Driving Permit – mezinárodní řidičské oprávnění. To jej pak opravňuje k řízení ve státech, které jsou součástí úmluvy z roku 1968. Česká republika pod tuto dohodu spadá.

Občan UK s platným pobytem ve státu EU (ten, který bude chtít řídit po zemích EU) si bude muset svůj řidičský průkaz vyměnit za doklad státu, ve kterém pobývá, a to na příslušném magistrátu. Vláda Spojeného království však nejprve musí potvrdit zmíněnou vídeňskou dohodu. Zatím ale nikdo nemůže říct, kdy a jestli vůbec k tomuto potvrzení dojde.

Chcete se dozvědět více? Sledujte nás na našem blogu a Facebooku. Více informací o Brexitu najdete zde v češtinězde v angličtině. Zvažujete zaměstnat někoho ze zahraničí? Přečtěte si článek o dočasném povolení k pobytu v ČR. Toto povolení je užitečné i při žádosti o řidičský průkaz.

Zdroje fotografií: Pixabay

Veronika Tomková

Hi everyone! I am Veronika, a passionate traveler, music lover and guide for my foreign friends in Brno. I like working in an international environment and helping expats to get to know our country. Cultural and social interconnection makes sense to me. Then it is possible to understand each other better, I believe :).

2 thoughts on “Platnost britských řidičských průkazů po Brexitu

  1. If you have a povolení k pobytu přechodné and are spending less time in CZ than elsewhere including the UK, what do you do about driving licences when both countries would want you to switch to theirs?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *