Může cizinec s českým trvalým pobytem trávit delší čas v zahraničí?

#ZamestnavameCizince Máte ve firmě pracovníky, kteří získali v Česku trvalý pobyt? Klienti se nás často ptají, jestli a na jak dlouho mohou s tímto oprávněním opustit Českou republiku. Odpovědi jsou hned dvě, protože časové limity se liší podle toho, jestli chce dotyčný trávit čas v Evropské unii, nebo ve třetích zemích. Odpovíme i na otázku, po jak dlouho dobu se mohou kandidáti žádající o trvalý pobyt vyskytovat mimo ČR, aby jim byla uznána lhůta 5 let, kterou k jeho získání musí prokázat.

You can leave Czechia to live in the EU for 6 years if you have permanent residency.

Cizinci můžou žít v jiných zemích EU až 6 let bez ztráty trvalého pobytu.

 

Delší pobyt mimo ČR s kartou trvalého pobytu

Cizinci s kartami trvalého pobytu se nás často ptají, jak dlouho mohou pobývat mimo Českou republiku. Je možné, že se budou ptát i vás, popřípadě se může stát, že budete chtít vy sami vaše zaměstnance do zahraničí za nějakým účelem “vyslat”. A proto je dobré znát odpovědi.

Abychom byli přesní, odpovědí je více. Důležité je například to, kde cizinec plánuje trávit čas jestli v Evropské unii, nebo ve třetí zemi.

Podle Ministerstva vnitra České republiky (MVČR) bude trvalý pobyt cizinci odebrán, pokud stráví mimo ČR v zemích Evropské unie více než 6 let

Co se týče třetích zemí, tak by o kartu cizinec přišel už po 12 měsících

Jsou tu samozřejmě výjimky. Pokud váš zaměstnanec prokáže, že musel/a na delší dobu než 12 měsíců mimo Česko odjet z důvodu těhotenství, porodu, vážné nemoci, studií, profesionálního tréninku nebo vyslání za účelem práce, karta mu/jí odebrána nejspíše nebude, nicméně to vždy záleží na konkrétním případu.

Více informací o tomto tématu můžete najít na oficiálních stránkách MVČR, popřípadě v § 77, odst. c)  a d) Zákona o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů (k dispozici ZDE).

 

 

Přihlaste se k našim HR novinkám

Nechte nám svůj email a dostávejte užitečné tipy nejen pro zaměstnavatele expatů v České republice.

 

Pravidla pro bývalé držitele modrých karet

Zaměstnáváte cizince, kteří před získáním trvalého pobytu žili v ČR na modrou kartu? Ti si mohou čas strávený ve třetích zemí prodloužit až na 24 měsíců.

Současní držitelé modrých karet mají celkově cestu k trvalému pobytu snazší – především pokud již předtím žili v jiné zemi EU. V rámci území EU se totiž doba 5 let, která je pro zažádání o trvalý pobyt potřebná, sčítá. Ale pozor, jsou zde další podmínky – například je nutné splnit minimální délku pobytu v předchozí zemi alespoň 18 měsíců. Cizinec žijící 5 let na modrou kartu například v Německu si může u nás zažádat o trvalý pobyt už po dvou letech.

 

Žádost o trvalý pobyt

Pokud mají vaši zaměstnanci nárok na to, aby si oni nebo jejich rodinní příslušníci podali žádost o trvalý pobyt, měli byste je podpořit. To je možné učinit po 5 letech nepřetržitého pobytu v Česku.

Kandidáti na trvalý pobyt by během těchto 5 let neměli opustit Česko na dobu delší než 6 měsíců nebo na 310 dní celkem (popřípadě 12 měsíců, pokud mají vážné důvody – například vážná nemoc).

 

Zdroj foto: Andrea Piacquadio, pexels
Zdroj článek: MOI, Czech law

Tereza Walsbergerová

Hello! I'm Tereza and I'm a wordsmith and literature nerd from Brno. Although I was born and raised in the Czech Republic, I know all too well from my time living in Texas what it's like to be a "stranger in a strange land." I am excited to share all kinds of information with y'all!

2 thoughts on “Může cizinec s českým trvalým pobytem trávit delší čas v zahraničí?

  1. Dobrý den jmenuji se Olena ,mam dotaz ,žiju v ČR už přes 20 let mam trvalý pobyt jsem z Ukrajiny,muj dotaz zni pracuji v Amazonu v Praze ale mužu mit transfer do nemeckeho Amazonu ,mužete mi poradit co potřebuji k tomu nebo kde se hlasit jake papiry mam vyřidit a kde v Nemecku nebo v ČR děkuji za zpětnou vazbu hezký den přeji🍀

    1. Dobrý den Oleno, naše firma se specializuje na relokaci cizinců do České republiky. S relokací do Německa vám bohužel nemůžeme pomoci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *