Přesun do jiné země i s českým autem? Mrkněte, co je potřeba k odregistraci a vývozu

Někdo se z Česka zpátky do rodné domoviny nebo na další “expatí” štaci stěhuje s jedním kufrem a někdo s sebou bere něco poněkud většího: auto. Pořídili si vaši zahraniční zaměstnanci v naší zemi osobní vozidlo a teď řeší, jak to provést, aby s ním legálně a bez starostí mohli jezdit po přesunu jinam? Automobil je potřeba odregistrovat a zažádat o jeho vývoz.

V prvé řadě je třeba zmínit, že vývoz vozidla z ČR není činností s vysokou frekvencí. Většina řidičů-vlastníků svoje škodovky, fiaty či toyoty raději prodá a svůj vozový park v novém působišti opět doplní. Je to tak logisticky i byrokraticky jednodušší. Náš klient si auto zakoupené v Česku chtěl ponechat na další užívání v Itálii. Tam si jej zaevidoval a s pomocí Foreigners řešil, co musí vyřídit s českými úřady, aby neměl auta zaregistrovaná ve dvou zemích a nemusel tak platit třeba dvojí povinné ručení. Tak pojďme na to!

Při odregistraci auta zakoupeného v České republice je při přesunu do jiné země Evropské unie potřeba na odboru dopravy magistrátu města/městského úřadu doložit:

  • pas/ID
  • plnou moc s úředně ověřeným podpisem (pokud za vlastníka auta dělá jeho odregistraci někdo jiný)
  • technický průkaz ze země, kam se auto přesouvá (v našem případě to byla Itálie)
  • originály, které byly vystaveny českým registrem vozidel
  • vyplněný formulář – žádost o zápis změn vlastníka nebo provozovatele silničního vozidla
  • českou státní poznávací značku (vrátit)

Instituce má pak 30 dnů na to vydat rozhodnutí, jestli bude auto odregistrované a z jakého důvodu (zpravidla vše probíhá hladce).

Poté, co je automobil odregistrovaný, doporučujeme kontaktovat Českou kancelář pojistitelů a poslat jim (stačí naskenovaný pdf formát e-mailem):

  • rozhodnutí o odregistraci vozidla
  • technický průkaz ze země, kam je vozidlo vyvezeno (registrováno) přesunuté
  • (plnou moc)

V ideálním případě pak tato kancelář potvrdí, že u auta neevidují žádné nedoplatky (pojištění, povinné ručení) a smažou ho ze svého seznamu. Potom už stačí jen odevzdat na magistrátu českou registrační značku/SPZ a vývoz automobilu je definitivní.

Je v podobné situaci některý z vašich zaměstnanců a chcete pro něj sehnat asistenci s celým procesem? Ozvěte se nám.

Foto: Canva.com

Lucie Smith

Zdravím! Do komunity cizinců v Česku jsem pronikla nejprve jako lektorka češtiny, později jako markeťačka a nakonec jsem si vzala jednoho Američana. I proto vím, jak náročné může být papírování spojené se zahraničními zaměstnanci, a je mi ctí vám prostřednictvím blogu tento nelehký úkol zjednodušit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *