Koronavirus: Obyvatelé EU se nyní mohou vrátit do České republiky i bez povolení k pobytu

Česká vláda postupně uvolňuje opatření, která zavedla během uplynulých týdnů v reakci na pandemii koronaviru COVID-19. Nyní Ministerstvo vnitra České republiky oznámilo, že obyvatelé Evropské unie se počínaje 22. dubnem mohou vrátit do země i bez povolení k pobytu.

Co potřebují obyvatelé EU k návratu do Česka místo povolení k pobytu

Vzhledem k tomu, že obyvatelé EU nově nepotřebují ke vstupu do země povolení k pobytu, budou moci místo něj použít jiné dokumenty, a sice doklad totožnosti, kupní, nájemní nebo podnájemní smlouvu a jeden z následujících platných dokumentů:

  • Kartičku zdravotního pojištěnce zdravotní pojišťovny ČR;
  • Potvrzení o studiu na území ČR s aktuální platností;
  • Aktuální potvrzení zaměstnavatele, že pracovní vztah na území ČR trvá déle než 90 dní (nemusí jít o pracovní smlouvu – jako doklad postačí jakýkoli dokument vydaný zaměstnavatelem za účelem návratu zaměstnance do ČR);
  • Aktuální výpis z živnostenského, obchodního nebo podobného rejstříku.

Po návratu bude muset tato osoba podstoupit povinnou čtrnáctidenní karanténu.

Od 22. dubna obyvytelé EU nemusí mít ke vstupu do České republiky povolení k pobytu – postačí jiné dokumenty.

Tyto informace nám telefonicky potvrdili přímo zaměstnanci Ministerstva vnitra České republiky. Detaily můžete nalézt i na jejich webových stránkách (UPDATE 14. května: dokument byl ze stránek ministerstva odstraněn).

Vzhledem k tomu, že se situace okolo nouzového stavu mění a vyvíjí každým dnem, je pro cizince stále tou nejjistější možností mít u sebe právě povolení k přechodnému nebo trvalému pobytu. Pokud váš zaměstnanec tento doklad ještě nemá, důrazně doporučujeme o povolení k pobytu zažádat, aby měl jistotu, že mu návrat do země bude umožněn i v případě, že se opatření opět zpřísní.

Přihlaste se k našim HR novinkám

Nechte nám svůj email a dostávejte užitečné tipy nejen pro zaměstnavatele expatů v České republice.

Pokud o vývoji situace chcete vědět více, sledujte pravidelně náš blog a Facebook či Instagram. Svým zaměstnancům také můžete nabídnout odběr našeho newsletteru, jehož prostřednictvím budou denně dostávat nové informace o situaci v České republice.

Pokud potřebujete cokoli ohledně dokumentů pro vaše zahraniční kolegy zkonzultovat, můžete se obrátit přímo na nás – za nynějšího nouzového stavu nabízíme 20% slevu na naše služby jak pro vás, tak pro expaty.

Zdroj obrázku: Pixabay

Anna Minjaríková

Hello, readers! My job is to provide you with some interesting tips and useful information about all the things Czech. ♫ I'll be there for you! ♫

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *