“Když se zavře ambasáda, ani ECčko s tím nic neudělá.” Rozhovor s imigračním konzultantem Martinem Faů

#ForeignersTeam Expat & Immigration Consultant (zkráceně EC) Martin Faů na pražské pobočce Foreigners pracuje už více než rok a půl. K březnu tohoto roku se postaral o  211 klientů a nedávno povýšil na pozici seniora. S Martinem jsme si povídali například o tom, jak se povaha jeho práce změnila během pandemie a války na Ukrajině, jakým službám se věnuje nejraději nebo o tom, jak mohou imigrační konzultanti HR manažerům ušetřit až desítky hodin práce

Martin Fau

Martin Faů je s Foreigners už rok a sedm měsíců.

 

Martine, gratulujeme ti k povýšení na seniorního konzultanta! Bylo to pro tebe překvapení? 

Překvapení to pro mě určitě bylo, vůbec jsem to netušil. Mám z povýšení radost, ale zároveň je mi jasné, že když teď bude potřeba řešit něco složitějšího nebo bude potřeba se postarat o firmy, které budou mít nějaké specifičtější požadavky, tak budu takříkajíc “první na ráně”. Je to pro mě tedy do budoucna hlavně výzva.

Jak dlouho už tuto práci děláš a jak ses k ní vlastně dostal?

Ve Foreigners jsem momentálně rok a 7 měsíců a k té práci jsem se dostal tak trochu jako slepý k houslím. Řadu let jsem pracoval v cestovním ruchu, ale kvůli pandemii jsem si musel najít něco nového. V minulosti jsem pracoval v mezinárodních prostředích a když jsem  potom viděl popis tady této pozice imigračního konzultanta u Foreigners, jaké jsou požadavky, atd., tak jsem se v tom úplně viděl. Říkal jsem si – to jsem já, oni vlastně hledají mě – tak to já je musím “zachránit” (smích).

Co všechno vlastně práce imigračního konzultanta obnáší?

Obecně řečeno práce Expat & Immigration konzultantů spočívá v tom, že pro cizince, kteří sem chtějí přijet za nějakým účelem – ať už je to práce, studium, rodina, kultura, dobrovolničení, atd., zařizujeme legální pobyt. Cílem je pro cizince vše legálně podchytit a vše zařídit, aby s ničím neměli moc velké starosti a nemuseli se bát, že se někde stane chyba a že bude jejich pobyt přerušený a nebudou moct dokončit to, kvůli čemu sem přijeli. Jde o to, aby na to nebyli sami a měli od nás podporu.

 

Immi Team

Martin s dalšími dvěma členy imigračního týmu Foreigners, Oldřichem a Asiou.

 

Co je na této práci podle tebe nejtěžší?

Pro mě osobně je to hlavně dokázat sledovat všechny mé otevřené případy najednou. Občas mám třeba 30 až 50 klientů a vzhledem k tomu, že ta řízení se často táhnou celé měsíce, je nutné mít o všem přehled

Zároveň musím mít v malíčku i to, co se děje na legislativní rovině a jestli se nějak nezměnil imigrační zákon nebo pravidla ohledně toho, co chtějí úřady, ať už je to Ministerstvo vnitra nebo ambasády. Tyto věci se vzhledem k pandemii a válce na Ukrajině teď mění velmi často, takže to může být opravdová výzva.

Máš na to nějaký speciální systém?

Já sám o sobě nejsem až tak organizovaná osoba, ale v tomto mám pořádek. Jednou týdně si sednu a hezky případ po případu si projdu všechny klienty a udělám si jasno v tom, jestli je někde potřeba něco udělat, jestli bych neměl něco zaurgovat, jestli se neblíží nějaký termín, atd. Systém je to jednoduchý, ale funguje velmi dobře.

Jak se povaha tvojí práce změnila během pandemie?

Povaha mojí práce se změnila v tom, že jsem musel neustále klientům vysvětlovat, že my opravdu nevíme kdy ta služba bude dokončená a kdy se v té žádosti něco posune. V pandemii nikdo nevěděl, kdy se věci změní – mohly to být týdny, měsíce, ale některé žádosti se táhly i rok, což samozřejmě není standard. Takže ti klienti žili v obrovské nejistotě, byli pochopitelně frustrovaní a snažili se tlačit na nás, i když my jsme jim vlastně neměli jak v tu chvíli pomoct. Prostě když se zavře ambasáda, ani ECčko s tím nic neudělá (smích).

A jak do ní zasáhla současná válka na Ukrajině?

Tam vlastně panuje velmi podobná nejistota. Momentálně jsou uzavřené ambasády v Rusku a Bělorusku a některé služby, co jsem měl rozdělané, jsou v této chvíli pozastavené nebo úplně zrušené. A stejně jako u té pandemie nikdo neví, jak dlouho bude ta situace trvat – jestli se jedná o pozastavení na měsíce nebo třeba až roky.

Co v rámci imigračních služeb Foreigners zařizuješ nejraději?

Rád dělám víza nebo pobyty za účelem sloučení rodiny a přechodné pobyty rodinných příslušníků občanů EU. Klientům v osobní rovině na těchto případech opravdu záleží, takže velmi aktivně spolupracují, komunikují a doptávají se na to, co ještě můžou doložit, aby ta žádost dospěla do zdárného konce. Často jsou to třeba partneři, kteří se už spoustu měsíců neviděli nebo i manželé, popřípadě rodiny s dětmi, takže tam jde i o ta shledání, která jsou velmi důležitá. Když to potom vyjde, tak jsou samozřejmě strašně šťastní, což těší i mě.

 

Martin review

Klienti na Martinově práci oceňují jeho profesionalitu, komunikaci a podporu.

 

Co bys poradil firmám, které chtějí zaměstnávat cizince?

Za mě můžu asi doporučit asi především to, aby relokační a imigrační záležitosti nechali spíš na specialistech, pokud se v tom nevyznají nebo nemají dostatek času se tomu věnovat. 

My jako Foreigners máme v tomto sektoru dlouholeté zkušenosti a velký přehled o všem, co je třeba zařídit a sehnat. Máme velký rozsah i co se týče zemí, ve kterých pobyty a víza vyřizujeme, takže komunikujeme s ambasádami po celém světě. A je důležité zmínit i to, že nejen že víme, co je napsáno v zákoně, ale také máme zkušenosti s tím, jak je to potom v realitě,  což je ta velká přidaná hodnota.

Firmy navíc díky imigračním konzultantům ušetří desítky hodin času, protože s těmito záležitostmi je opravdu hodně práce a je potřeba pravidelně komunikovat jak s cizincem, tak s úřady, na což vedle svojí obvyklé agendy spousta HR manažerů nemá čas ani prostor.

Jaký je tvůj vztah k jiným kulturám? Máš nějakou oblíbenou kulturu?

Vztah k cizím kulturám mám velmi dobrý. Vystudoval jsem střední hotelovou školu a na základě toho jsem pracoval na různých místech v zahraničí, včetně Turecka, Řecka, Španělska, Normanských ostrovů, Velké Británie, Dominikánské republiky a Indonésie. Takže ty cizí kultury neznám jen jako turista ale vlastně i na denní bázi a za ty roky jsem si vybudoval velkou toleranci a pochopení. 

Navíc díky tomu, že jsem žil v cizině a musel jsem si zařizovat pobyty, chodit na místní Ministerstva vnitra atd., se dokážu vcítit do těch svých klientů, kteří se relokují do ČR a lépe je tak pochopit. Trochu mě překvapilo, že i v ČR na tom nejsme s vyřizováním pobytové agendy cizinců vůbec dobře. Množství nesmyslných a někdy až protichůdných pravidel je obrovské.

Co děláš ve svém volném čase? Jak relaxuješ?

V současné době hlavně sportuji, protože moje práce je hodně o sezení u počítače. Od školy dělám vytrvalostní běh a plavání, takže je pro mě teď ten největší relax udělat si dvě hodiny čas a zajet někam do přírody a jít si zaběhat. 

Jak bys práci imigračního konzultanta popsal pomocí 5 slov?

Práce, která mění životy ostatních.

–-

Zaměstnáváte nebo se chystáte zaměstnat ve vaší firmě pracovníky z ciziny? Náš tým, včetně Martina Faů, který působí v Praze, vám s tím rád pomůže. Stačí se ozvat přímo CEO Andree Tkačukové, která s vámi zkonzultuje situaci a doporučí vám ten nejlepší postup. 

V mezičase se můžete přihlásit k odběru našeho měsíčního newsletteru, ve kterém pravidelně přinášíme novinky z oblasti zaměstnávání cizinců.

Tereza Walsbergerová

Hello! I'm Tereza and I'm a wordsmith and literature nerd from Brno. Although I was born and raised in the Czech Republic, I know all too well from my time living in Texas what it's like to be a "stranger in a strange land." I am excited to share all kinds of information with y'all!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *