Jak může cizinci v Česku zjednodušit život pobytové oprávnění?

Pořizování internetu, žádosti o půjčku nebo hypotéku, překračování hranic v době nouzového stavu… to vše a mnohem víc mají cizinci v Česku snazší, když si zařídí pobytové oprávnění. Popravdě řečeno, bez pobytového oprávnění jakoby cizinec v Česku ani nebyl. Jestli zaměstnáváte občany EU nebo rodinné příslušníky občanů EU, poraďte jim, aby do toho šli. I když se podávání žádosti může zdát otravné, následné výhody budou nudnou byrokracii výrazně převažovat.

Největší výhoda, která se s pobytovým oprávněním pojí, je rodné číslo. Ne všichni cizinci jej mají, i když se jedná o velmi důležitý a užitečný identifikační údaj. Odemyká totiž dveře ke spoustě life-hacků, na které by expat v Česku jinak nedosáhl. Pokud se tu cizinec nenarodil, pobyt je ten jediný způsob, jak rodné číslo získat.

 

residence permit

Povolení k pobytu expatům usnadní život a budou se tak moci soustředit na jiné věci.

 

Očkování proti nemoci COVID-19 v Česku

Pobytové oprávnění souvisí například i s registrací na očkování proti COVID-19 v České republice. Cizinci, kteří nemají veřejné zdravotní pojištění, se teď mohou k vakcinaci registrovat. Musí však mít pobyt nebo vízum.

S sebou si na očkovací místo musí přinést:

  • Doklad totožnosti
  • Dokument, kterým prokážou svoje pobytové oprávnění nebo vízum
  • Peníze (nejlépe platební kartu, ale některá místa mohou přijímat hotovost) – cena očkování by neměla přesáhnout 810 Kč za jednu dávku

Pokud se vaši expati ještě neregistrovali, připomeňte jim, že už mohou, a to tady. Jakmile budou očkování oběma dávkami, mohou zpětně požádat svoji pojišťovnu o proplacení.

 

Internet v Česku

Málokdo to ví, ale v současné době mají cizinci žijící na území České republiky bez pobytového oprávnění potíže pořídit si internet u některých společností (například Vodafone nebo T-Mobile). Je tedy dobré si pobyt vyřídit, protože co si budeme říkat, bez internetu jsme dneska už jako bez ruky.

Pokud se totiž expat nastěhuje do bytu, kde internet ještě není součástí služeb, nebude si jej mít jak obstarat. 

 

Výměna řidičského průkazu, registrace auta

Pokud se do ČR váš zahraniční zaměstnanec přestěhoval například z Kypru, teoreticky mu nic nebrání v tom, aby jednoduše nasedl do auta a jezdil v něm. Nicméně, pokud nemá pobytové oprávnění a chtěl by vyměnit svůj ŘP za český, bude muset počkat 185 dní.

To stejné platí pro koupi nového auta. Cizinec musí počkat 185 dní, aby si vozidlo mohl na sebe registrovat. To znamená, že mu jej do té doby nikdo neprodá. 

Pořízení pobytového oprávnění by i v tomto případě problém vyřešilo. Vlastně by to žádný problém ani nebyl.

 

Přihlaste se k našim HR novinkám

Nechte nám svůj email a dostávejte užitečné tipy nejen pro zaměstnavatele expatů v České republice.

 

Návrat do Česka za nouzového stavu

Když se loni během prvního lockdownu kvůli COVID-19 zavřely hranice, mnoho cizinců se najednou nemohlo dostat zpátky do ČR, pokud se zrovna nacházeli v zahraničí. Jediný způsob, jak hranice překročit, byl prokázat se platným pobytovým oprávněním.

I když se toto pravidlo později rozvolnilo, koronavirová krize nás naučila, že ani volné hranice nejsou v dnešní době jistotou. Co však za jistotu považovat lze, je pobytové oprávnění. 

To cizincům poskytne pocit bezpečí, protože budou mít v ruce platný dokument, který je bude k Česku oficiálně vázat. Nemusí tak složitě dokazovat, že tu opravdu dlouhodobě žijí.

 

Živnostenský list 

I cizinci, kteří by si chtěli v Česku pořídit živnostenský list (ŽL), musí předložit svoje pobytové oprávnění. Pro občany třetích zemí potom platí, že platnost jejich ŽL je přímo spjatá s platností jejich pobytového oprávnění

Hodí se vědět, že živnostníci v Česku jsou povinni obstarat si zdravotní pojištění. Pokud jsou vaši kolegové občany EU, USA nebo Turecka nebo už v Česku mají trvalý pobyt, budou potřebovat veřejné zdravotní pojištění. Pokud jsou občany třetích zemí, budou si muset pořídit pojištění soukromé.

 

Platby na splátky, půjčky, hypotéka

Mezi další benefity pobytových oprávnění můžeme zahrnout situace, o kterých běžný občan ČR ani nepřemýšlí, ale cizinec se při nich musí legitimovat. Jedná se třeba o platby na splátky u obchodníků, různé půjčky, nebo hypotéku.

Všeobecně pobytová oprávnění expatům značně ulehčí jednání s českými úřady a bankami. 

 

Snadnější cesta k trvalému pobytu

A to nejlepší na konec. Povolení k přechodnému pobytu (nebo potvrzení o přechodném pobytu) usnadní byrokracii těm cizincům, kteří si později budou chtít zažádat o trvalý pobyt.

Při žádosti o trvalý pobyt totiž dotyčný musí dokázat, že na území ČR nepřetržitě pobýval po dobu 5 let. Přechodný pobyt v tomto případě slouží jako podpůrný dokument.

Přechodný pobyt nebo potvrzení o přechodném pobytu lze získat už po 3 měsících v Česku.

Zaujaly vás tyto výhody? Chtěli byste vašim zaměstnancům doporučit, aby si oprávnění vyřídili? Odkažte je na nás a my jim se vším pomůžeme. Chcete se dozvědět víc o možnostech pobytu v ČR pro cizince? Sledujte náš blog a odebírejte měsíční HR newsletter, aby vám žádný podobný článek neutekl!

 

Zdroj foto: fauxels, pexels.com

Tereza Walsbergerová

Hello! I'm Tereza and I'm a wordsmith and literature nerd from Brno. Although I was born and raised in the Czech Republic, I know all too well from my time living in Texas what it's like to be a "stranger in a strange land." I am excited to share all kinds of information with y'all!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *