Česko upravilo režimy pro zaměstnávání cizinců

Česká republika přijala od září 2019 nové změny týkající se projektů a režimů pro zaměstnávání cizinců. Místo šesti programů zavedla tři, roztříděné podle klasifikace uchazečů o práce.

Nový program obsahuje tři režimy, na základě kterých je možné přijmout pracovníky z následujících zemí: Ukrajiny, Černé hory, Srbska, Filipín, Indie, Kazachstánu, Moldavska a Mongolska. Těmito režimy jsou:

  • Program vysoce kvalifikovaný zaměstnanec;
  • Program kvalifikovaný zaměstnanec (určený pro středně a nízko kvalifikované migranty);
  • Program klíčový a vědecký personál (určený pro specialisty a manažery nadnárodních firem investujících v ČR, výzkumných organizací, technologických společností a obchodních společností typu start-up).
Firmy v Česku vyhledávají zaměstnance ze zahraničí

Stále platí, že v daných režimech není možné zaměstnávat nekvalifikované cizince. Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý uvádí, že situace v České republice je podobná situacím v jiných západních zemích: Česko potřebuje pracovní sílu ze zahraničí. Příčin je hodně: jednou z nich je to, že Češi postupně ztrácí zájem o některé profese a řemesla. Z dalších zdrojů jsme zjistili, že se jedná především o profese dělníka, řidiče, uklízeče, kuchaře nebo svářeče.

Všechny programy mají stejný postup jako v režimu Ukrajina: zahraniční pracovníci dostávají prioritní přístup na zastupitelský úřad v přiděleném termínu. Je třeba mít na vědomí, že tyto projekty a režimy  jsou určeny přednostně pro firmy a zaměstnavatelé, které přináší zisk a fungují ve prospěch státu.

Věděli jste, že v České republice pracuje největší počet cizinců ze zemí EU? Přečtěte si víc v tomto článku!

Karyna Babkova

Hello, dear readers! I am a Ukrainian student, currently studying for a Master's degree in Masaryk University and I am deeply honoured to have a chance to share with you some important and interesting information about living in Brno. Hopefully, you will find my articles useful and entertaining xx

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *