Česko vs. ostatní země EU: nejvíc cizinců pracuje u nás

Nejen díky nízkým životním nákladům, kvalitní zdravotní péči, krásné přírodě a spoustě výborných pracovních příležitostí, přitahuje Česká republika každoročně více a více expatů. Podle posledních statistik  celková nezaměstnanost v zemi v roce 2019 zakotvila na 3,3 procentech. Není se proto co divit, že ve srovnání se všemi ostatními zeměmi Evropské unie žije největší počet pracujících cizinců právě v Česku.

Kde pracuje nejvíc státních příslušníků třetích zemí?

České prvenství v počtu zaměstnaných cizinců v zemi vyplývá z nejnovějších údajů Českého statistického úřadu. Když se podíváme blíž na expaty z třetích zemí, tak většina z nich pracuje na střední Moravě. Devět z deseti občanů ze zemí mimo Evropskou unii pak našlo práci v okresech Olomouce a Zlína. Celkově v těchto regionech nyní pracuje 88 procent zahraničních zaměstnanců.

Zaměstnanost státních příslušníků EU

Co se týče celkového počtu zaměstnanců ze států Evropské unie, je Česká republika (především Středočeský kraj) na pátém místě. Vedoucími zeměmi jsou Velká Británie (uvidíme, jak situaci ovlivní Brexit) a Litva, následované Švédskem a Francií. Několik regionů jižní Evropy a Nizozemska naopak vykazuje nejnižší zaměstnanost občanů z jiných zemí Evropské unie.

Pokud se zajímáte o detailnější informace ohledně práce a hledání zaměstnání v České republice, podívejte se na článek o našem průzkumu mezi expaty pracujícími v tuzemsku. Respondentů pocházejících z různých zemí jsme se ptali například na to, proč se rozhodli pracovat v Česku, jak hledali práci na lokálním trhu nebo jaký mají názor na zdejší pracovní podmínky.

Karyna Babkova

Hello, dear readers! I am a Ukrainian student, currently studying for a Master's degree in Masaryk University and I am deeply honoured to have a chance to share with you some important and interesting information about living in Brno. Hopefully, you will find my articles useful and entertaining xx

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *