Bydlení v Brně pro (nejen) zahraniční zaměstnance: víme, jak na to

#LifeInCzechia Ceny nájmů v ČR rostou a najít pěkné byty za rozumnou cenu je proto stále složitější. Ještě komplikovanější to potom mají cizinci, pro které může být zorientovat se v českém realitním trhu opravdový oříšek. V článku pro vás shrnujeme současnou situaci v Brně a nabízíme praktické tipy na to, jak vašim (nejen) zahraničním zaměstnancům zajistit takové bydlení, kde se budou cítit jako doma.

Svým zahraničním pracovníkům zajišťujte ubytování s dostatečným předstihem.

Svým zahraničním pracovníkům zajišťujte ubytování s dostatečným předstihem.

 

Cizinci poptávají i na dálku

Dle našich pozorování v oblasti realitního trhu v Brně v současné době poptávka výrazně převyšuje nabídku. Co se týče nájemního bydlení, majitelé si mohou klienty vybírat. Situace se tedy změnila oproti minulosti, kdy tomu bylo naopak. 

Poptávka je tak vysoká, že během letních měsíců pronajímáme z 80% byty na dálku. V minulých letech za tento trend mohla i pandemie, kdy se lidé nemohli stýkat a často si byty prohlíželi i vybírali online. Ale dělo se tak i před koronavirem. 

Ceny nájemného v Brně za poslední rok stouply o cca 10 % a nárůst prodejní ceny se minulý měsíc meziročně vyšplhal dokonce ke hranici 30 %. V březnu se křivka trochu ustálila, nicméně stále je meziroční nárůst kolem 20 %.

Obecně platí, že kdo dřív přijde, ten dřív mele. Tedy kdo začne hledat bydlení s dostatečným předstihem, má šanci si vybrat za lepší cenu. Proto i firmám radíme, aby ubytování svým (nejen) zahraničním pracovníkům zajišťovaly s dostatečným předstihem.

 

Rezidenční komplex Domeq v Brně je oblíbený (nejen) mezi velkými firmami.

Rezidenční komplex Domeq v Brně je oblíbený (nejen) mezi velkými firmami.

 

Doporučení pro firmy

Co se týče zaměstnanců z ciziny, firmám často doporučujeme, aby jim byty pronajímaly na prvních pár měsíců „na sebe“, než si v Česku zvyknou. Kandidátům to můžete nabídnout jako benefit a pomůžete tím jemu/jí i jeho/její rodině alespoň částečně zmírnit kulturní šok, který je po příjezdu čeká.

Ideálním řešením v Brně může být například rezidenční komplex Domeq, který firmy k tomuto účelu využívají. Domeq má navíc tu výhodu, že je co se týče  nájemníků velmi rozmanitý, takže se v něm cizinci nebudou cítit izolovaně. Všichni jsou tam tak říkajíc „na stejné lodi“. Navíc budete mít více zaměstnanců pod jednou střechou, což může také leccos ulehčit.

 

Jak to funguje v praxi?

Pokud se rozhodnete pro vaše zaměstnance najít ubytování přes Foreigners, existují tři možnosti, které můžete využít:

  1. Budou si vaši zaměstnanci ubytování hradit sami? Pošlete jim na nás kontakt a naši relokační konzultanti se o ně postarají na individuální bázi. 
  2. Plánujete jim ubytování hradit vy? V naší databázi, která obsahuje přes 1 000 majitelů s téměř 4 000 byty, pro vaše zaměstnance vyhledáme vhodné možnosti dle vašich požadavků.
  3. Využít můžete také služby Home Search, kdy zaplatíte fixní částku a my vyhledáme bydlení na celém realitním trhu. Následně vaše firma zaplatí provizi realitní kanceláři, u které jsme byt sehnali (tato služba je využívána pro výše postavené zaměstnance jakou součást relokačního balíčku).

 

Harfa Praha

Nájemní dům Harfa v Praze poskytne vašim zaměstnancům pocit útulného luxusu.

 

Jak je to v ostatních městech?

Obdobné služby poskytujeme i v jiných městech České republiky, včetně Prahy. V Praze také přímo spravujeme oblíbený nájemní dům Harfa, který se honosí hravým designem a luxusními interiéry, ve kterých se cizinci cítí bezpečně a pohodlně. 

Byty vašim zaměstnancům rádi pomůžeme najít i v Olomouci, Plzni nebo Hradci Králové

 

Přihlaste se k našim HR novinkám

Nechte nám svůj email a dostávejte užitečné tipy nejen pro zaměstnavatele expatů v České republice.

 

Potřebujete pomoc?

Zalíbil se vám brněnský Domeq nebo pražská Harfa? Nebo hledáte podobné rezidenční projekty, protože chcete mít své zaměstnance pohromadě? Potřebujete pomoc s vyhledáváním ubytování v jiném koutu České republiky? Neváhejte se na nás obrátittyto služby poskytujeme i v jiných lokalitách než jsou výše zmíněná města. 

Naši realitní nabídku můžete sledovat také přímo na webových stránkách Foreigners.

Photo source: MART PRODUCTION, pexels.com

Tereza Walsbergerová

Hello! I'm Tereza and I'm a wordsmith and literature nerd from Brno. Although I was born and raised in the Czech Republic, I know all too well from my time living in Texas what it's like to be a "stranger in a strange land." I am excited to share all kinds of information with y'all!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *