Navýšení minimální mzdy a výhody modré karty

Zaměstnáváte cizince ze třetích zemí (mimo EU) nebo to máte v plánu? Proces přes programy ekonomické migrace je příliš náročný a nevyhovuje vám? Modrá karta by pro vás i pro vaše potenciální zaměstnance mohla být tím nejlepším řešením. Celá byrokracie je jednodušší a společně s modrou kartou přichází spousta výhod.

Co je to modrá karta?

Cílem modré karty je přilákat kvalifikované cizince z třetích zemí do EU, respektive do ČR. Je stavěna na základě dlouhodobého pobytu za účelem zaměstnání, takže cizinec nepotřebuje zvlášť pracovní povolení. Podmínkou k obdržení je vysoká kvalifikace, za kterou se považuje řádně ukončené vzdělání vysokoškolské či vyšší odborné, které trvalo po dobu minimálně 3 let.

working on laptop

Podmínky

Jak už bylo řečeno, hlavní podmínkou k obdržení modré karty je vysoká kvalifikace žadatele

Dále musí být splněno, že cizinec bude v ČR pracovat po dobu minimálně 3 měsíců na plný úvazek, a jsou potřeba:

Žádost o modrou kartu se podává na zastupitelském úřadě ČR v zahraničí a musí být podaná osobně. 

Výhody

Mezi hlavní výhody modré karty patří to, že rodinní příslušníci držitele modré karty, tedy zaměstnance, mohou ihned žádat o pobyt za účelem soužití. Navíc mají rodinní příslušníci těchto zaměstnanců volný vstup na trh práce. U klasické zaměstnanecké karty tato možnost není. Partner by měl v takovém případě nárok na vízum až po 6 měsících.

Modrá karta přináší další skvělý benefit. Pokud chce zaměstnanec ze zahraničí žádat o trvalý pobyt kdekoliv na území EU, čas strávený na modrou kartu ve kterékoliv zemi s se mu počítá do lhůty 5 let, kterou potřebuje k tomu, aby si o tento pobyt mohl zažádat.
Například cizinec žijící v Německu 5 let na modrou kartu si tudíž ihned po přestěhování do ČR může u nás žádat o trvalý pobyt, jelikož splnil pětiletou podmínku platnou pro celou EU.

Mzda a její navýšení

V roce 2021 se v minimální mzda v  Česku zvedla o 600 Kč, takže nyní je na výši 15 200 Kč měsíčně.
V období od 1. května 2020 do 30. dubna 2021 činila průměrná hrubá roční mzda v zemi 409 500 Kč. Jak jsme už uvedli, průměrná roční hrubá mzda zaměstnance ze zahraničí musí dosahovat minimálně 1,5 násobku průměrné roční hrubé mzdy v Česku. Od 1. května 2021 tedy minimální hrubá měsíční mzda pro cizince s modrou kartou činí 53 416,50 Kč.

Je modrá karta řešení, které jste hledali a chcete jej nabízet svým budoucím zaměstnancům? Rádi pomůžeme – zkontaktujte nás na info@foreigners.cz nebo si vyberte z kontaktů na našich webových stránkách

 

Zdroje: mvcr.cz, Deloitte., Kurzy.cz, Foreigners
Zdroj obrázku: pexels.com by Pixabay

Anna Muller

Hi there, my name is Anna and I am somewhat a foreigner in the Czech Republic too. Born and raised in Luxembourg yet having also the Czech nationality allows me to perceive the international flow from multiple perspectives.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *