Koronavirus: Kdo všechno může nyní přicestovat do České republiky

Za poslední tři měsíce vláda ohlásila tolik změn souvisejících s pandemií koronaviru, že je neskutečně těžké zůstat i nadále v obraze. Souhlasíte? Proto jsme připravili souhrn toho, co se v poslední době změnilo a může mít důsledek na váš nábor zahraničních pracovníků.

Kdo nyní může přicestovat do České republiky

Od 11. května mohou do České republiky přijet i rodinní příslušníci občanů ČR a občanů EU, a to i v případě, že sami nemají povolení k pobytu na území ČR. Pakliže nejsou držiteli povolení k pobytu, musejí místo něj předložit následující dokumenty:

  • Průkaz totožnosti
  • Kopii průkazu totožnosti občana ČR nebo kopii povolení k trvalému či přechodnému pobytu občana EU, na kterého se rodinní příslušníci chtějí slučovat

NEBO (pokud příbuzný nemá v České republice povolení k pobytu):

  • Originál nájemní smlouvy
  • Dokument od cizinecké policie ČR, jímž prokáží, že příbuzný, s nímž žádají o sloučení, pobývá na území České republiky (v případě, že originál nájemní smlouvy nemůže být předložen; prosím, berte v potaz, že toto se může lišit v závislosti na městě)

PLUS jeden z následujících dokumentů:

  • Rodný list
  • Oddací list nebo doklad o registrovaném partnerství
  • Další dokument dokládající příbuzenské vztahy (např. v případě závislých prarodičů)
  • Doklad prokazující závislost na výživě nebo nezbytné péči (např. komplexní lékařská zpráva o stavu zahraničního pacienta, bankovní výpisy občana EU prokazující převod finančních zdrojů pro základní potřeby)

Prosím, pamatujte na to, že toto se vztahuje pouze na:

  • Partnery
  • Děti mladší 21 let
  • Rodiče dětí mladších 21 let
  • Rodiče, prarodiče či potomci závislí na výživě nebo jiné nezbytné péči poskytované občanem České republiky nebo EU

Kromě rodinných příslušníků občanů ČR a EU mohou do země nově přijet i občané třetích zemí, pokud mají platná víza nebo povolení k pobytu. Při svém příjezdu musejí buď předložit negativní test na COVID-19 nebo se do 72 hodin od příjezdu do země nechat testovat. Pokud ovšem do 72 hodin od svého příjezdu negativní test na COVID-19 nepředloží, budou muset podstoupit povinnou čtrnáctidenní karanténu a nebude jim umožněno používat taxi služby či prostředky hromadné dopravy.

Osoby vstupující na území České republiky poprvé musejí při příjezdu předložit negativní test na COVID-19!

Občané třetích zemí, kteří již v České republice dříve pobývali a chtějí se do země vrátit, mohou vstoupit v případě, že mají jeden z následujících dokumentů:

  • Dlouhodobé vízum
  • Povolení k trvalému nebo dlouhodobému pobytu
  • Povolení k přechodnému pobytu (platí pouze pro rodinné příslušníky občanů ČR a EU), které bylo platné před 12. březnem 2020

Od 18. května mohou do země vstoupit i rodinní příslušníci občanů třetích zemí. Tito lidé ke vstupu do České republiky potřebují následující dokumenty:

  • dlouhodobé vízum za účelem převzetí povolení k pobytu (DVR) 
  • dlouhodobé vízum za účelem rodinným s platností po 12. 3. 2020

Tato možnost se nicméně vztahuje pouze na partnery a děti mladší věku 18 let!

Osoby vstupující na území České republiky poprvé musejí při příjezdu předložit negativní test na COVID-19!

Rozhodnutí vlády týkající se umožnění návratu občanů EU do ČR, aniž by měli platné povolení k pobytu, stále platí. K tomu, aby mohli vstoupit do země, potřebují průkaz totožnosti, kupní, nájemní nebo podnájemní smlouvu plus jeden další platný doklad prokazující důvod jejich příjezdu do země.

Tímto dokumentem může být:

Lidé, kteří nemohou doložit zdůvodnění svého pobytu v zemi, mohou místo toho předložit kartičku pojištěnce, která byla vydána českou pojišťovnou.

Další důležitou zprávou je, že všichni cizinci budou moci zůstat na území České republiky do 17. července i v případě, že během nouzového stavu vyprší platnost jejich víz či povolení k pobytu. V takovém případě nebudou muset kontaktovat cizineckou policii, aby došlo k jejich prodloužení.

Přihlaste se k našim HR novinkám

Nechte nám svůj email a dostávejte užitečné tipy nejen pro zaměstnavatele expatů v České republice.

To nicméně neznamená, že jejich víza nebo povolení k pobytu budou prodloužena automaticky. Expati, kteří mají v úmyslu zůstat v zemi i po 17. červenci a potřebují pomoc s žádostí o prodloužení, nás mohou kontaktovat zde.

Tato možnost se ovšem nevztahuje na držitele zaměstnaneckých a modrých karet – tito jedinci musejí co nejdříve požádat o prodloužení povolení k pobytu, aby byla jejich žádost vyřízena včas.

Občané Evropské unie a cizinci s povolením k dlouhodobému pobytu v jiné zemi EU smí od 26. května vstoupit na území České republiky na dobu 72 hodin. Musí však mít negativní test na coronavirus a přijet za účelem ekonomické činnosti nebo na návštěvu lidí, s nimiž jsou v příbuzenském vztahu, trvalé partnerství nevyjímaje.

Pracovní cesty o délce do 72 hodin jsou nyní taktéž povoleny.

Lze znovu podávat žádosti o víza a povolení k pobytu

Přijímání nových žádostí o udělení víz bylo během pandemie pozastaveno a veškeré žádosti byly z tohoto důvodu okamžitě odmítnuty. Dne 11. května nicméně Ministerstvo zahraničí oznámilo, že se 28 českých ambasád a konzulátů ve 20 různých zemích začalo opět přijímat nové žádosti o víza a přechodné pobyty, které mohou být poskytovány za účelem zaměstnání (pro sezónní pracovníky nebo osoby zde zaměstnané prostřednictvím programů Ministerstva průmyslu a obchodu) nebo sloučení rodiny.

Seznam všech zemí a ambasád, které opět začaly přijímat nové žádosti a další detaily jsou k dispozici na webových stránkách ministerstva.

Predikce

Vláda ČR má v plánu v průběhu příštích pár týdnů pokračovat v uvolňování dříve zavedených opatření, pokud se situace i nadále bude vyvíjet dobře. V případě, že by však došlo ke zhoršení, mohlo by být uvolňování zpomaleno, nebo dokonce zastaveno, což by mohlo ovlivnit i znovuotevírání hraničních přechodů. Experti také očekávají na podzim vypuknutí druhé vlny onemocnění, což by také znamenalo opětovné uzavření hranic. Proto doporučujeme, aby si vaši zaměstnanci co nejdříve vyřídili povolení k pobytu, s čímž jim velmi rádi pomůžeme.

Pokud o vývoji situace chcete vědět více, sledujte pravidelně náš blog a Facebook či Instagram. Svým zaměstnancům také můžete nabídnout odběr našeho newsletteru, jehož prostřednictvím budou dostávat nové informace o situaci v České republice.

Potřebujete-li cokoli ohledně dokumentů pro vaše zahraniční kolegy zkonzultovat, můžete se obrátit přímo na nás.

Zdroje informací: mzv.cz a mvcr.cz

Zdroj fotografie: Pexels.com

Anna Minjaríková

Hello, readers! My job is to provide you with some interesting tips and useful information about all the things Czech. ♫ I'll be there for you! ♫

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *