Fungování pobytových pracovišť ministerstva vnitra od 22. října

Zaměstnáváte cizince, který si potřebuje nebo v blízké době bude potřebovat vyřídit na některém z pobytových pracovišť ministerstva vnitra cokoli týkající se jeho pobytu v ČR? Možná mu to nebude v příštích dvou týdnech umožněno. Důvodem je lockdown, omezený pohyb osob na území České republiky, který vstoupil v platnost 22. října. O co přesně se v souvislosti s cizinci jedná?

Schůzky pouze po domluvě

První důležitou věcí, na kterou je třeba v souvislosti s návštěvami pracovišť ministerstva vnitra pamatovat, je nutnost sjednání schůzky. To je naprosto nezbytné, protože bez předem dohodnuté schůzky nebude vašemu zahraničnímu zaměstnanci vůbec umožněno se tam dostat. O schůzku můžete požádat telefonicky nebo online, pokud je online objednávání na dané pracoviště k dispozici. Stávající schůzky jsou i nadále platné.

Přihlaste se k našim HR novinkám

Nechte nám svůj email a dostávejte užitečné tipy nejen pro zaměstnavatele expatů v České republice.

Nové schůzky budou umožněny pouze kvůli nezbytným úkonům, kterými jsou zejména:

  • registrace po příjezdu,
  • zpracování biometrických údajů,
  • výdej pobytových oprávnění,
  • vydání překlenovacího štítku, což je ovšem možné pouze v případě, že bude předložena letenka/jízdenka, která prokáže neodkladnost takového úkonu,
  • příjem žádostí o:
Appointment
Návštěva pracovišť ministerstva jsou možné pouze po předchozí domluvě.

Další důležité informace

Pokud je potřeba vyřídit jiné záležitosti, které nevyžadují přítomnost vašeho zahraničního zaměstnance na pracovišti ministerstva vnitra, je třeba poslat všechna ostatní podání poštou na adresu daného pracoviště nebo do datové schránky ministerstva (kód: 6bnaawp).

V případě, že je váš zaměstnanec občanem některé ze zemí mimo EU a je držitelem buď krátkodobého víza za účelem zaměstnání, krátkodobého víza za účelem sezónním, víza k pobytu nad 90 dnů za účelem sezónním, nebo mimořádného pracovního víza, jehož platnost vypršela k 12. březnu 2020, prodlužuje se jeho lhůta na vycestování až do 16. listopadu 2020, pokud:

  • Jeho pracovní vztah byl prodloužen,
  • Nebo bylo sjednán pracovní vztah nový bezprostředně navazující na předchozí pracovněprávní vztah.

Zároveň se prodlužuje platnost jeho povolení k zaměstnání.

Pokud potřebujete pomoci s relokací vašich zaměstnanců do Česka, neváhejte se nám ozvat – rádi za vás vše zařídíme!

Chcete se dozvědět víc o vládních programech pro zaměstnávání cizinců? Sledujte náš blog a nenechte si ujít žádný článek na toto téma!

Anna Minjaríková

Hello, readers! My job is to provide you with some interesting tips and useful information about all the things Czech. ♫ I'll be there for you! ♫

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *