2 typy zaměstnávání cizinců v Česku: EU x mimo EU

Uvažujete o zaměstnání cizince, ale bojíte se přehnané byrokracie, která z toho pro vás vyplývá? Přinášíme základní přehled povinností takového zaměstnavatele.

Zaměstnanec pocházející z EU (včetně Slovenska), Evropského hospodářského prostoru nebo Švýcarska:

Od 1. května 2004 občané EU nepotřebují žádné vízum ani jiné povolení, pokud chtějí pracovat v České republice. Nutné je mít pouze platný pas nebo občanský průkaz. Jediná věc, kterou si musí takový zaměstnanec vyřídit, je upozornit na svou přítomnost cizineckou policii, a to do 30 dnů od svého příjezdu. Pokud hodlá občan EU setrvat na území České republiky po dobu delší než tři měsíce, má nárok (ne povinnost) zažádat si o potvrzení o přechodném pobytu (zahrnuto v našem imigračním balíčku).

Občané EU mají stejné právní postavení jako občané České republiky, zaměstnavatel je tak povinen pouze nahlásit zaměstnání cizince na místním pracovním úřadu.

Využijte potenciál zahraničních zájemců o práci!

Zaměstnanec pocházející ze zemí mimo EU, Evropský hospodářský prostor a Švýcarsko:

Občané ze států, které nejsou v EU, potřebují k práci v České republice následující povolení, možností je hned několik:

  • Krátkodobé pracovní povolení do 90 dnů (3 měsíců)
  • Vízum k pobytu nad 90 dnů
  • Dlouhodobý pobyt
  • Zaměstnanecká/modrá karta, jedná se o typ povolení pro cizince pobývající dlouhodobě (déle než tři měsíce) na území České republiky za účelem zaměstnání.
  • Trvalý pobyt
  • Sezónní zaměstnávání
  • Karta vnitropodnikově převedeného zaměstnance
  • Karta vnitropodnikově převedeného zaměstnance jiného členského státu Evropské unie

Tato povolení může zaměstnanci pomoci vyřídit zaměstnavatel, práci si však výrazně ulehčíte, když tyto úkoly přenecháte Foreigners, o potřebnou administrativu se rádi postaráme.

Eliška Křížová

Dear readers, my name is Eliška and I am looking forward to bringing you closer to the benefits of employing foreigners in the Czech Republic and other topics. I wish you inspirative reading!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *